Február elején közzétette a Walt Disney az előző negyedéves eredményeit és az elemzői várakozásokat kis mértékben alulmúló számokról számolt be a cég. A tárgyalt időszakban az óriásvállalat árbevétele majdnem 21 milliárd dollárt ért el. Ez éves szinten 36 százalékos bővülést jelent. A cég az egyik legnépszerűbb termékéből, a blockbuster filmekből az előző negyedévben majdnem 4 milliárd dollárt tudott termelni, ami azt jelenti, hogy duplázták az innen befolyó összeget az előző időszakhoz képest. Az árbevételt ebből a szempontból a Disney két húzó címe a Skywalker kora, illetve a Jégvarázs második része hajtotta.

Disney+

A The Mandalorian című sorozat befejező része után sokan bontották fel az előfizetésüket a szolgáltatóval, de a Disney Plusznak így sincs oka panaszra. Az előfizetők száma a tavaly novemberi indulás óta 26 és fél millióra nőtt a várt 20 millió helyett, ami egyértelműen pozitívum. Emellett ott van az ESPN Plusz streaming csatorna is, ahol különböző sporteseményeket lehet egy csokorban megtalálni, ahol szintén növekedést tudott felmutatni az egeres cég. Ki kell emelni, hogy a Disney közleményében az olvasható, hogy 2020. április elejétől az indiai piacon is elérhetővé válik majd a Disney Plusz szolgáltatás.

Koronavírus miatt zárva

A világot lázban tartó járvány kellemetlenül érintheti a Disney-t a következő időszakban. Kína az elmúlt években jelentős tényező lett a filmstúdiók szemében, hiszen kiemelkedően magas mozilátogató bázist tud felmutatni az ország. A koronavírus terjedése miatt sok kínai mozi zárva tart, a fertőzés terjedésének megállítása miatt, így a filmstúdiók jelentős bevételektől esnek el. Emellett a sanghaji Disney park február közepe óta nem tudott kinyitni a vírus miatt, ráadásul a hongkongi tüntetések miatt a helyi vidámpark is már fél éve lehúzta a rolót. A cég közleménye szerint a kínai bevételkiesés nagyjából 170-175 millió dollárt jelenthet. Ez az összeg a következő negyedévben, illetve a 2020-as összképben lesz majd feltűnő.

Ritók Lajos és Nagy Károly beszélgetését itt meghallgathatják: