A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének tiszteletbeli elnöke szerint a legkedveltebb időszakokban már 50-60%-os az előfoglalások aránya, így aki sokáig hezitál, kénytelen lesz kompromisszumot kötni. Flesch Tamás erős nyári szezon számít, és úgy véli, akár csúcsot is dönthet a belföldi turizmus.

A Balatonnál Hévízt erősen érinti az orosz turizmus kiesése, de a tó déli, illetve északi partján a magyarok által kedvelt üdülőhelyek kevésbé érintettek ebből a szempontból. Természetesen ezekben a térségekben is hiányozhat majd akár a német vendég is, de a szakember arra számít, hogy ezt az űrt a belföldi nyaralók tudják majd pótolni.

„Budapesten hiányzik nagyon nagymértékben akár az orosz, akár az ukrán kieső turizmus, de ideszámíthatjuk a kínaiakat és az amerikaiakat is. A németek is elkezdtek jobban spórolni, úgyhogy ezek a változások mind-mind kieső vendégeket jelentenek" – fogalmazott a szövetség tiszteletbeli elnöke. Énekes Gábor interjúja.

A Kisfaludy-pályázatnak köszönhetően nőtt a hazai magánszállások általános színvonala. A Magánszállásadók Országos Szövetségének elnöke szerint ennek ellenére a vendégek a legtöbb helyen csak mérsékelt áremelkedést tapasztalhatnak a nyári szezonban.

A szakember úgy véli, idén átlagosan legfeljebb 60%-os lehet az átlagos kihasználtság, mivel a háborús helyzet miatt kevesebb külföldi turista érkezhet. „A hazai vendégek körében azonban a balatoni régió és a termálvárosok népszerűsége továbbra is töretlen" – tette hozzá Mörk László.