A GKI felméréséből ugyanakkor az is kiderül, hogy a vállalatok pesszimistán viszonyulnak a magyar gazdaság jövőbeli helyzetéhez.

Az üzleti szektorban leginkább a szolgáltató, legkevésbé a kereskedelmi cégek várakozása javult. Bár az ipari bizalmi index áprilisban még nem érte el a januári szintjét, úgy tűnik, hogy az Ukrajnában folyó háború a vállalkozások szerint sem az elmúlt időszakban nem okozott megrázkódtatást, sem a kilátásokat nem rontotta.

A termelési kilátások és a rendelésállományok – ezen belül az export – megítélése jobb lett a márciusinál, a készleteké viszont rosszabb. Az építőipari termelők hangulata több hónapos visszafogottság után áprilisban érdemben javult, a bizalmi index héthavi csúcsára jutott.

A szolgáltatói bizalmi index áprilisban ledolgozta a koronavírus-járvány és az Ukrajna elleni orosz agresszió okozta visszaeséseket, és 2019 eleji szintjére emelkedett.

A cégek áremelési törekvése jelentősen tovább fokozódott, mintegy kétharmaduk, de a kereskedelemben több mint háromnegyedük készül erre.

Karsai Gábort, az intézet vezérigazgató-helyettesét Molnár Gábor a foglalkoztatási hajlandóságról és a GKI fogyasztói bizalmi indexéről is kérdezte.