A szakértők várakozásai szerint a gazdaság újranyitásával május-júniusban, akár 5 százalékra is emelkedhet majd az infláció. Virovácz Pétert, az ING vezető elemzőjét Nagy Károly kérdezte.

 

Az ING elemzése szerint az emelkedő infláció mögött komoly meglepetés nem húzódik meg. Az egyes tételeket vizsgálva a várakozásoknak nagyjából megfelelő inflációs profilt látunk márciusban.

Az üzemanyagok ára havi alapon 6,6 százalékkal emelkedett, így a termékkör már 17,7 százalékkal drágább, mint egy évvel korábban. A szeszes italok és dohánytermékek esetében is némileg erősödött az áremelkedés üteme, elérve a 10,3 százalékos év/év drágulást. A tartós fogyasztási cikkek esetében tavaly augusztus óta először látunk havi alapon árcsökkenést, így az éves bázisú mutató enyhe csökkenéssel 3,6 százalékon áll. A szezonális leárazások mérsékelték a ruházkodási cikkek árát is havi összevetésben, de ugyanígy némileg enyhült az infláció az élelmiszerek körében. Mindezek alapján elmondható, hogy az infláció emelkedése egyértelműen a maginflációs kosáron kívüli tételek (elsősorban az üzemanyagok) következménye, így nem meglepő, hogy összességében a maginfláció, vagyis a volatilis tételektől megtisztított mutató enyhén, 3,9 százalékra csökkent.

Mindent egybevetve a 2021 márciusi inflációs adat érdemben nem módosítja az idei inflációs kilátásokat. A következő hónapokban további jelentős erősödésre számíthatunk az inflációban a bázishatások és az újranyitással együttjáró keresleti sokk következtében. Várakozásunk szerint akár 5 százalék fölé is emelkedhet a mutató átmenetileg. Az év egészét tekintve 4 százalékos átlagos inflációval számolunk, vagyis 2021 egészében emelkedett maradhat az áremelkedés üteme.