Az ázsiai és csendes-óceáni indexek többnyire emelkedtek. A kínai FTSE China A50 index 3,10%-kal, a HSCEI pedig 1,55%-kal emelkedett. Csökkenés figyelhető meg azonban a vietnami VN30 indexben, amely 0,80%-kal, és a szingapúri SG20cash indexben, amely 20%-kal csökkent.A németországi és brit indexekre vonatkozó kontraktusok akár 0,45-0,55%-kal is emelkednek.

A devizapiacon a nap első felében különösen az ausztrál dollár (AUD) és az új-zélandi dollár (NZD) mozgása figyelhető meg, amelyek 0,1-0,2% körüli mértékben erősödnek. A másik oldalon a japán JPY 0,5-0,9% között veszít. Az USDJPY ma 0,50%-kal, a 153,800-as rekordszintre emelkedik.

Vasárnap Irán végrehajtotta a múlt héten bejelentett megtorló rakétatámadást, amelyet a damaszkuszi iráni konzulátus elleni izraeli támadásra válaszul jelentett be, és amelynek során az IRGC hét tagja, köztük a szíriai és libanoni műveletek irányításáért felelős két tábornok, valamint hat másik ember vesztette életét.

Ez volt a közelmúlt történetének legnagyobb dróntámadása. Ráadásul Irán megtorlása volt az első közvetlen támadás, amelyet ez az ország több mint 50 év óta Izrael ellen intézett, ezzel egyidejűleg növelve a konfliktus további eszkalálódásának kockázatát, amely egyre több szövetségest érint.

Teherán művelete rendkívül szervezett volt, és nyilvánvalóan úgy tervezték, hogy minimalizálják az áldozatok számát, miközben maximalizálják a katonai képességek bemutatását.

A közel-keleti feszültségek fokozódására válaszul ma az arany árfolyamának emelkedését figyelhetjük meg (+0,50% 2350 USD-ig). Érdekes módon az olaj körülbelül 0,25-0,40%-ot veszít 85 USD-re. Közvetlenül a támadásról szóló első hírek után 91 dollár fölé emelkedett a Brent olaj ára, de ez a lépés gyorsan eltűnt.

Joe Biden elnök szombaton egy telefonbeszélgetés során közölte Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel, hogy az Egyesült Államok nem fog támogatni semmilyen izraeli ellentámadást Irán ellen – mondta az Axiosnak egy magas rangú fehér házi tisztviselő.

Az amerikai elnök és tanácsadói attól tartanak, hogy az Izrael elleni iráni támadásra adott izraeli válaszlépés katasztrofális következményekkel járó regionális háborúhoz vezetne.Teherán arra figyelmeztetett, hogy nagyobb erővel fog újra lecsapni, ha Izrael vagy az Egyesült Államok megtorolja az Izrael elleni iráni támadást.

A kriptopénzek piacán enyhe fellendülést figyelhetünk meg. A hétvégén azonban újabb lefelé irányuló hullámot tapasztaltunk, amelynek során a Bitcoin a csatorna alsó határát tesztelte 60000 USD körül. Ma a Bitcoin körülbelül 1,00%-kal 65000 USD-re esett

A Gazdasági Naptár mai napra szóló pontjait ITT tekinthetik meg.