A Magyar Nemzeti Bank vezetése és a kormány nem mondhatni, hogy 1 húron pendül az elmúlt időszakban. Korábban Orbán Viktor miniszterelnök célzott rá több nyilatkozatában, hogy ki kellett segítsék a jegybankot az infláció leszorításában, most pedig a BÉT Legek díjátadó ünnepségének nyitó beszédében Matolcsy György a Magyar Nemzeti Bank elnöke emlékezett meg, nem épp dicsérő jelzőkkel a kormány gazdaságpolitikájáról. Kifejtette, hogy álláspontja szerint a kormány 2021 közepén végrehajtott gazdaságpolitikai fordulata nem volt sikeres, és 180 fokos fordulatot sürgetett, visszatérést az előző évtized eredményeihez.

Matolcsy György szerint az egyensúlyi növekedés visszaállítására, versenyképességi reformokra, a termelékenység növelésére és magas hozzáadott értékű beruházásközpontú gazdaságpolitikára van szükség. Úgy látja, hogy vissza kell térni a beruházás alapú, egyensúlyi költségvetésű növekedéshez. A mostani magas államadósságú, magas költségvetési hiányú gazdaságpolitika a jegybank elnöke szerinte csak inflációt gerjeszt. Látjuk, hogy tavaly mit ért el, a csak a fogyasztásra koncentráló gazdaságpolitika. A gazdaság nem szakadhat el a termelékenységtől ilyen mértékben – érvelt Matolcsy György. Osztrák mintára, magas hozzáadott értékű befektetésekre van szükség szerinte, például a gyógyszeriparban, az informatikában, vagy az adatelemzésben. Beszélt másról, egészen pontosan, másvalakiről is a jegybankelnök. 30 hónapja támadják a Nemzeti Bankot. 2021 közepétől rejtve vagy nyíltan, de támadják különböző eszközökkel a Magyar Nemzeti Bank függetlenségét. A jegybankról szóló törvény újabb módosítással, ismét jelentősen támadják a Magyar Nemzeti Bankot, mint intézményt.

"Be kell vallanom, hogy nekem, nekünk rosszul esik, hogy egy volt kollégánk irányítja ezeket a támadásokat. Megértjük, annyiban, hogy 2021 közepén ki kellett tennünk a jegybankból, Nagy Mártont, ki kellett ebrudalnunk, ahogy azt a miniszterelnök úrnak akkor elmondtam, jelentős szakmai hibákat vétett, elfogadhatatlan volt a vezetési stílusa, ami a jegybank érdekeivel ellentétes viselkedést is mutat. Igen, megértjük az érzelmeket, de helytelen az MNB ellen most már 30 hónapja indított támadássorozat" - osotorozta korábbi alelnökét Matolcsy György.

Nagy Márton erre úgy reagált az atv.hu kérdésére, hogy a személyes támadásra vonatkozólag pedig csak azt tudom mondani, hogy 2013 és 2020 között Matolcsy György volt, most már más a főnököm. Hála Istennek! Nagy Márton a gazdaságpolitikai kritikával kapcsolatban megjegyezte, hogy a megjelent bírálatokban a ciklikus, rövidtávú elemeket összekeverik a hosszútávú, fundamentális elemekkel. Ez pedig teljes félreértése a hazai gazdaságpolitikai folyamatoknak.


További nyilatkozatok és díjak a BÉT Legek rendezvényen

Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke már visszafogottabban fogalmazott, de azt ő is megjegyezte, hogy szabályozói intézkedések miatt sem volt elég hatékony az elmúlt időszakban a monetáris transzmisszió. Megjegyezte, hogy véleménye szerint most hosszabb ideig 4 százalékon maradhat az infláció. Közölte azt is Virág Barnabás, hogy a kereskedelmi bankoknál elmaradt a bankbetéteknél az átárazás. A Magyar Nemzeti Bank alelnöke szerint az infláció veszélyes ellenfél, ezért a jegybank továbbra is a stabilitás megtartására törekszik. A februári 100 bázis pontos kamatcsökkentés kapcsán elmondta, hogy átmeneti gyorsításról volt szó, és a márciusi Inflációs jelentést követően új szakaszba lép a monetáris politika.

„A BÉT nemzetközi összevetésben is kiemelkedően teljesített 2023-ban és a pozitív trendet az idei év elején is megőrizte. A világ a nagy és gyors átmenetek korszakába lépett, ahol egyre erősebb a verseny az energiatermelés, az adattechnológiák és a képzett munkaerő terén. Ahhoz, hogy a magyar tőzsde és a magyar gazdaság a nagy átalakulás nyertese legyen, az árstabilitás megőrzésére, erős technológia-adaptációs képességekre, sikeres energia átmenetre és tudástőke-felhalmozásra van szükség. A pozitív reálkamatok visszatérésével a finanszírozási klímában is új szakasz nyílt, ami a hatékony hitelezés mellett egyre jobban felértékeli a tőkeági forrásszerzés szerepét.” - mondta el Virág Barnabás, a Budapesti Értéktőzsde elnöke, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke.

„A 2023-as év kiemelkedően sikeres volt a Budapesti Értéktőzsde számára: a BUX index 38 százalékot emelkedett, a részvénypiaci kapitalizáció elérte a 15 ezer milliárd forintot is, 7 új részvénykibocsátó lépett piacra és a 1560 milliárd forintnyi kötvénybevezetés valósult meg. Mindezeket a sikereket is ünnepeltük meg a legkiválóbb piaci szereplők díjazásával. Hisszük, hogy magyar gazdaság fenntartható versenyképességéhez erős tőkepiacra van szükség, amit csak egymással együttműködve, partnerséggel tudunk elérni” – mondta el Végh Richárd, a Budapesti Értéktőzsde vezérigazgatója.

 

 

Az egyik legnagyobb érdeklődésre számot tartó elismerést, Az év befektetési szolgáltatója díjat az MBH Bank Nyrt. nyerte el. A bank emellett kibocsátóként is eredményes évet tudhat maga mögött, hiszen Az év jelzáloglevél kibocsátója lett (MBH Jelzálog Bank Nyrt.), mindemellett Az év zártkörű alaptőke-emelése díj büszke tulajdonosa is.

Az év legnagyobb forgalmat elért részvénykibocsátója címet a tavalyi évhez hasonlóan az OTP Bank Nyrt.  hódította el, ezzel megelőzve a második helyezett Richter Gedeon Nyrt.-t és a bronzérmes MOL Nyrt.-t. Az OTP a Kibocsátói transzparencia díjat, illetve Az év legnagyobb részvénybevezetésének befektetési szolgáltató díját is elnyerte, utóbbit megosztva a Concorde Értékpapír Zrt.-vel.

A Concorde ezen túl Az év elemző műhelye díjjal is gazdagodott, valamint a harmadik helyen végzett Az év legnagyobb forgalmú részvénykereskedő cégei között. Utóbbi díj első helyezettje idén is a WOOD & Company lett, míg a második helyezést az ERSTE Befektetési Zrt. vihette el.

Az elemzői tevékenységet egy új díjjal is jutalmazta a BÉT: a Részvényelemzői különdíjat Vágó Attila, az MBH Alapkezelő vezető elemzője nyerte el.

Az év legnagyobb új részvénybevezetése címet a 2023-ban a Prémium kategóriában megjelent Shopper Park Plus vihette haza. A Hosszú távú árfolyam-emelkedést elérő vállalatnak járó elismerést ezúttal az ALTEO Nyrt. érdemelte ki, Az év legnagyobb árfolyam-emelkedését elérő papír kibocsátója Prémium kategóriában díj pedig az OPUS Global Nyrt.-é lett.

A BÉT középvállalati piacához, az Xtendhez kapcsolódóan Az év kijelölt tanácsadója a BÉT Xtend piacon címmel a Stradamus Zrt. gazdagodott. A BÉT Xtend különdíjat az OXO Technologies Holding Nyrt.-nek ítélte oda a szakmai zsűri, míg Az év kibocsátója a BÉT Xtend piacon elismerést a STRT Holding Nyrt. kapta meg.

A társadalmi szerepvállalással kapcsolatos, szintén jelentős presztízzsel bíró díjak is gazdára találtak – a Felelősségvállalás, fenntarthatóság, felelős vállalatirányítási díjat a Magyar Telekom Nyrt., a Befektetői tudatosság terjesztéséért járó díjat pedig a Pénzmesterek / ÖPOSZ szerezte meg.

Az év legnagyobb forgalmú határidős részvénykereskedő cége, illetve Az év legnagyobb forgalmú határidős BUX index-kereskedő cége címet idén egyaránt az Erste Befektetési Zrt. nyerte el. Az év legnagyobb forgalmú határidős devizakereskedő cége elismerést a Raiffeisen Bank Zrt.-nek ítélték oda.

A szakmai zsűri helyett Az Év hazairészvény-kereskedési platformja kategóriában szereplő szervezetekre idén is a közönség szavazhatott, online formában. Ezúttal a Raiffeisen Online Broker kereskedési rendszerére adták le a legtöbb voksot.

A díjátadó gála során összesen 25 kategóriában ismerték el a jelölteket.