A futballon alapuló sport átmenet a lábtenisz és a pingpong között, amit egy speciálisan meghajlított asztalon játszanak. Kifejlesztői Borsányi Gábor, Huszár Viktor Dénes és Gattyán György. A kreatív ötletgazda Borsányi Gábor, aki régebben sokszor focizott a betonból készült, játszótéri pingpongasztalokon. Több év fejlesztés után Huszár Viktor segítségével készítették el 2014-ben az első, véglegesnek szánt teqballasztalt.

A sportot hivatalosan Budapesten 2016-ban mutatta be Ronaldinho brazil focista. Az első világbajnokságát 2017-ben Budapesten rendezték meg, 2019-ben is a magyar főváros adott helyszínt a megmérettetésnek. Utána viszont a koronavírus-járvány miatt elmaradt a vb.

„Természetesen a legfőbb célunk a sporttal az olimpia, de ezen kívül azt is el kell mondani, hogy iskolákban, önkormányzatoknál vagy akár hotelekben is használnak ilyen asztalokat. Az eszköz előnye, hogy öt különböző sportot, illetve parasportokat is lehet rajta játszani. Ezek a futballon kívül a pingpong, tenisz, röplabda és kézilabda alapú játékokat jelentik" – mondta a Teqball Szövetség diplomáciai kapcsolatokért felelős vezetője.

A sporteszközt hátrányos helyzetű térségekben is használják. A Tanítsunk Magyarországért program az 1200 főnél kisebb településeket célozta meg, a többi között ehhez a kezdeményezéshez is csatlakozott a teqball szervezet.

Murányi Gergely kiemelte: „a siker mérőszáma mindig attól függ, hogy milyen szempontból akarjuk vizsgálni, ezt meg lehet tenni akár piaci vagy sport alapon. Az, hogy milyen komoly szinten terjedt el a sportág a világon, mutatja, hogy 120 nemzeti teqball szövetség létezik. A sportágat elismerte az ázsiai, az óceáni és az afrikai olimpiai tanács is, ami mind-mind nagyon fontos mérföldkő azon az úton, hogy egyszer ebből olimpiai sport legyen".

A Ronaldinhóval való kapcsolatfelvételről viccesen megjegyezte, hogy náluk is beigazolódott az az elmélet, miszerint a világon bárkit el lehet érni öt emberen keresztül. További érdekességekért hallgassa meg Érczfalvi András interjúját!