Az osztrák feldolgozóipari aktivitás szeptemberben ismét csökkent – 42,8 pontra esett az augusztusi 44,4 pontról –, immár 26. hónapja folyamatosan, az UniCredit Bank Austria által közzétett beszerzésimenedzser-index (bmi) adatai szerint.

Az Európai Központi Bank (EKB) várhatóan felgyorsítja a kamatcsökkentési ütemet a gyengülő gazdasági mutatók fényében. Az HSBC elemzői szerint az EKB októbertől jövő év áprilisáig minden ülésén 25 bázisponttal mérsékelhette a kamatlábakat.

Az augusztusi után a szerdai ülésén is 25 bázispontos kamatcsökkentést hajtott végre a cseh jegybank, így az irányadó ráta 4,25%-ra mérséklődött, ahol utoljára 2022 februárjában járt.

Lejtmenetben a forint

A héten érkezett gazdasági hírek és döntések hatására lejtőre került a magyar fizetőeszköz az euróval szemben. A hét eleji 392-es szintről, egészen 397-ig esett az árfolyam.

A dollárral szemben is hasonlóan reagált a forint az utóbbi napokban. 352 környékén indította a hetet, majd péntek délelőttre egészen 356-ig esett.

Az EUR/USD árfolyam érdemben viszont nem változott a héten. Péntek délelőtt is a hét eleji, 1,113-as szinten mozognak a jegyzések.

Újra kamatot vágott az MNB

Csökkentette az alapkamatot legutóbbi ülésén a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa, az irányadó ráta 25 bázisponttal 6,5%-ra csökkent. Az augusztusi szünet után változott ismét a kamat, ám ez nem okozott meglepetést, a Portfolio által megkérdezett elemzők ugyanis egyöntetűen 25 bázispontos csökkentésre számítottak.

Virág Barnabás, az MNB alelnöke a kamatdöntést követően elmondta, hogy a monetáris politika kilátásai nem változtak augusztus óta, a következőkben óvatos, türelmes monetáris politikára lehet számítani. A következő üléseken az lesz a kérdés, hogy 25 bázisponttal csökkentse-e a kamatokat a jegybank.