Az Egyesült Államok Munkaügyi Statisztikai Hivatala jelentése szerint augusztusban 0,2 százalékkal nőtt a szezonálisan kiigazított termelői árindex (Producer Price Index - PPI) az előző hónaphoz képest. Az elemzői konszenzus 0,1 százalékos áremelkedést prognosztizált.

Az amerikai infláció augusztusban az előző év azonos időszakához képest 2,5%-kal növekedett, az előző havi 2,9% után (várakozás: 2,6%). Az előző hónaphoz képest 0,2% volt a növekedés.

A brit Nemzeti Statisztikai Hivatal szerdán közzétett adatai szerint Nagy-Britannia gazdasági teljesítménye stagnált az előző hónaphoz képest. Az éves összehasonlításban a gazdasági teljesítmény 1,2 százalékkal haladta meg a 2023. júliusi szintet, ami elmaradt a szakértők által várt 1,4 százalékos növekedéstől.

Ha csak minimálisan is, de esett a forint árfolyama

393,7 környékén kezdte a hetet a magyar fizetőeszköz az euróval szemben, de kedden kisebb zuhanásnak indult és átlépte a 395-ös határt is. Ezután lassan, de biztosan erősödött, azonban nem sikerült visszakapaszkodnia a hét eleji szintre. Pénteken 394,5 környékén mozognak a jegyzések.

A forint a dollárral ugyanilyen görbét írt le a héten. Péntek délelőtt 357 környékén mozog az árfolyam. Hét elején az USD meglódult az EUR-val szemben. Ez a lendület azonban csak csütörtökig tartott. Péntekre visszatért az árfolyam a hétfői 1,108-as szintre.

Tovább csökkent az infláció

„Ahogyan azt előzetesen várni lehetett, augusztusban fékeződött az infláció Magyarországon. A friss adat a piaci konszenzushoz képest lefelé mutató meglepetést okozott. Az éves bázisú infláció 4,1-ről 3,4 százalékra esett augusztusban. Az infláció ismételt mérséklődése részben az átlagos árszint havi színtű stagnálásából és a tavalyi évi magas bázisból adódott. Úgy tűnik tehát, hogy a júliusi meredek havi átárazás volt a kivétel, hiszen visszatért az az előtti hónapokban látott stagnálás a havi inflációs mutatóban" – írta Virovácz Péter, az ING Bank vezető közgazdásza.