Végéhez közeledik a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetségének (VIMOSZ), a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) és az Edutus Egyetemnek a GINOP-5.3.5-18-2020-00210 azonosítószámú projektje, amely az Európai Unió támogatásával valósul meg.

„A munka és magánélet egyensúlyának megteremtését célzó komplex foglalkoztatási programok a vendéglátó és szállodaiparban munkát vállalók számára, illetve ehhez kapcsolódó atipikus foglalkoztatói gyakorlatok pilot projekt keretén belüli bemutatása" című projekt eredményeinek ismertetésére Tatán szerveztek szakmai rendezvényt. A konferencia online is visszanézhető a közösségi portálokon keresztül.

A Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöki tanácsadója a Trend FM-nek elmondta: a másfél évig tartó közös munka konzorciumi keretek között zajlott. 2021 márciusában indult és idén szeptember végén zárul.

„Amikor a célokat meghatároztuk, akkor az ágazati munkaerőpiaci kihívások között az elsődleges helyen a munkaerőhiány szerepelt, és erre próbáltunk részmegoldást kínálni az atipikus foglalkoztatás középpontba helyezésével. Tudjuk, hogy a projekt vége felé az orosz-ukrán háború és az ahhoz kapcsolódó gazdasági nehézségek, az energiaválság kiéleződésével ma már úgy tűnik, hogy a munkaerőhiány átmenetileg talán kevésbé lesz a legfontosabb probléma. Ettől függetlenül közép- és hosszú távon valószínűleg visszatér és továbbra is a munkaerőpiaci kihívások középpontjába fog kerülni" – összegezte Zerényi Károly.

Szerinte érdemes visszatekinteni a covid-helyzet idejére, amikor átmenetileg csökkent a munkaerőhiány, de ahogy a vállalkozások újraindultak, ezen a téren is látható volt a válság előtti szintre való visszatérés. Hozzátette: jelenleg a szektornak, hogy ha csak pár órás nyitvatartásra is, de rugalmas foglalkoztatásban érdemes felvennie alkalmazottakat. Így könnyebben átvészelhető a recesszió időszaka, illetve a jelenlegi körülmények mellett is könnyebb ilyen munkavállalókat találni.

Arra is kitért, hogy szekunder és primer kutatásokat is végeztek annak érdekében, hogy a meglévő adatokból megismerjék az atipikus foglalkoztatás helyzetét az ágazatban. A primer kutatás részeként a munkavállalók és a munkaadók oldaláról térképezték fel a gyakorlati tapasztalatokat és a fejlesztési lehetőségeket.

Van mozgástér a rugalmasabb megoldások irányába

A helyzetelemzés rámutatott arra, hogy európai összehasonlításban jelentős a lemaradás, így van mozgástér a fejlődésre. 2019-ben a részmunkaidős foglalkoztatás a hazai ágazatban 10 százalék alatt volt, míg az európai arány elérte a 30 százalékot. Ausztriában ennél is nagyobb a különbség. Horvátország és Olaszország pedig azért számít más terepnek, mert ezekben az országokban a szezonalitásból kifolyólag sokkal magasabb az alkalmi munkavállalók aránya.

A projekt során készült összefoglalók és tananyagok a konzorciumi tagok honlapjain elérhetőek és szabadon felhasználhatóak a vállalkozások napi gondjainak enyhítésére.

További részletekért hallgassa meg az interjút! Zerényi Károllyal, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöki tanácsadójával Somody Evelin készített interjút.