Török Lajos a 24.hu-nak adott interjúban hozzátette: rövid távon egyértelműen a turizmus és az idegenforgalmat kiszolgáló ágazatok a legnagyobb vesztesek. Itt kiemelhetők a légitársaságok, de azok az amerikai kaszinóláncok is, amelyeknek Makaóban van jelentős kitettségük. Sőt, ahogy már látható az üdülőhajós ágazatot is súlyosan érinti a járvány.

„A külföldön való turisztikai költéseknek 30 százaléka köthető a kínaiakhoz. A 2018-as adatok alapján több mint 149 millió kínai turista járt külföldön, ez várhatóan jelentősen vissza fog esni 2020-ban. A 2003-as SARS koronavírus-járványt is eléggé megérezték mind az európai, mind az észak-amerikai piacok. Az idei világgazdasági hatás azért is kulcskérdés, mert két évtizede még nem volt ekkora jelentősége a kínai költekezéseknek. A vesztesek közé sorolhatók azok a vállalatok is, amelyek középtávon Kínában szeretnének növekedni” – összegezte a szakértő.

Megérzi a német autóipar

Kína kiemelt piaca a német prémiummárkáknak is, emiatt a negatív gazdasági hatások lecsapódnak a magyarországi gyárak anyavállalatainál is – legyen szó a Daimlerről, az Audiról vagy akár a BMW-ről. A máshol kieső növekedés közvetve a magyar autóipart is érintheti. Nyilván az ázsiai ellátási láncokban a legerőteljesebb a kínai termékek beépülése, emiatt ahogy már látható is, a térség vállalatainál jelentkeznek leghamarabb a fennakadások.

A pénzpiacokon ez egy jó beszállási pont lehet

A további vesztesek közé sorolhatók azok a kínai cégek is, amelyek az amerikai tőzsdén vannak bejegyezve, ilyen például az AliExpress, a JD.com és a Luckin Coffee. Ezeknek a társaságoknak a részvényei rövid távon jelentős eladói nyomás alá kerültek, de azok a vállalatok is érintettek, amelyeknek nagyobb kínai kitettsége van.

„A bátrabb befektetők számára a mostani időszak egy jó vételi lehetőség is lehet. Igazából szisztematikusan nem változtatja meg Kínát ez a járvány, nem várható, hogy emiatt a közép- és hosszú távú növekedési görbe jelentősen módosulna. A pénzpiacokon egyelőre egyszeri sokkhatás történt, hosszabb távon pedig arra számítunk, hogy nem változik jelentősen a kínai dinamika – legalábbis a jelenlegi tudásunk és az eddigi vírusszimulációs kifutások alapján. Természetesen előfordulhatnak a mostaninál durvább forgatókönyvek is” – részletezte Török Lajos.

Még nincsenek extrém félelmek

A VIX index – amelyet félelemindexnek is szoktak nevezni – a jövőbeli volatilitást árazza. Az index egyelőre nincs extrém magas szinteken: az elmúlt időszakban 15-16 pont körül mozgott, jelenleg a 14 körüli tartományban található. Súlyosabb pénzügyi problémák esetén 25-30 pont körül is járhat a mutató, a nyugalmi érték pedig 10 körül szokott lenni.

A teljes cikk itt olvasható.