A Trend FM-nek nyilatkozó poszt-szovjet térség szakértője elmondta: az eredeti egyezményt még 1991-ben kötötték, azóta pedig többször is meghosszabbították. A tíz évre szóló, öt évre meghosszabbítható Új START egyezményt 2010-ben írta alá Dmitrij Medvegyev orosz és Barack Obama amerikai elnök, 2011-ben lépett hatályba.

Az Egyesült Államok és Oroszország között érvényben lévő megállapodás korlátozza a felek nukleáris fegyverarzenálját és ellenőrzési jogot biztosít a két atomhatalomnak egymás eszközei felett. Az orosz elnök beszédében jelezte, hogy már készültek a szerződés felfüggesztésére, korábban emiatt nem engedték be az amerikai fegyverzetellenőröket.

Az előzményeket tekintve a felek 2021-ben még a szerződés hatályának 2026. február 5-ig való meghosszabbításáról állapodtak meg, és a rendszeresített robbanófejek számát 1550-ben, a hordozóeszközökét pedig – beleértve a hadrendbe nem állított eszközöket is – 800-ban maximalizálták. Ezek közül mindkét fél 700-at állíthat rendszerbe. Becslések szerint Oroszországban és az Egyesült Államokban található a világon meglévő nukleáris robbanófejek 90 százaléka.

Anton Bendarzsevszkij szerint nem kizárt, hogy a szerződés szüneteltetésével a két fél között egy újabb atomfegyverkezési verseny indul el. Ugyanakkor a szakértő azt mondta, hogy az orosz elnök lépése inkább csak üzenetértékkel bír. Az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány szakmai igazgatóját Molnár Gábor kérdezte.