A békeidőben 70 ezres település elfoglalása az orosz hadsereg által az ukrán védelmi vonal első szakaszának áttörését jelentené. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök úgy fogalmazott az egyre masszívabb orosz területszerzés kapcsán, hogy védelmezik Bahmut városát, „de nem minden áron".

A brit védelmi minisztérium szerint a háború kitörésének egyéves évfordulóján, február 24-én Vlagyimir Putyin orosz elnök a város elfoglalását fogja bejelenteni, függetlenül attól, hogy mit mutat a valóság. A település jelentőségéről és esetleges újabb frontvonalak megnyitásáról Bendarzsevszkij Antont Imre Lőrinc kérdezte.

A szomszédos település bevételét jelentették be

Az orosz fegyveres erők elfoglalták a Bahmuttól északra fekvő Paraszkovjivka községet – jelentette ki Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a hétfői hadijelentést ismertetve.

Jan Gagin, az Ukrajnától elcsatolt donyecki régió vezetője a TASZSZ orosz állami hírügynökségnek azt mondta, hadseregük körülzárta Bahmutot. Korábbi jelentések szerint Paraszkovjivka elfoglalása elvágja a városba Csasziv Jar felől vezető utolsó utánpótlási útvonalat.

Ramzan Kadirov, Csecsenföld vezetője arról tett bejelentést, hogy az Ahmat különleges egység a luhanszki népi milíciával együtt elfoglalt egy stratégiai magaslatot Belohorivka közelében, kijutva a Sziverszkbe vezető vasúti vonalhoz.

Váratlanul Kijevben járt Joe Biden

Előre be nem jelentett látogatásra érkezett hétfőn az ukrán fővárosba az amerikai elnök. Biden három napos lengyelországi tartózkodása előtt utazott Kijevbe, amit biztonsági okokból nem közöltek előzetesen.

Volodimir Zelenszkij arról nyilatkozott, hogy a látogatás során a nagy hatótávolságú fegyverekről tárgyalnak. Biden közölte, hogy Ukrajna további 500 millió dollárt értékben kap katonai támogatást az Egyesült Államoktól. Az ügylet részleteit kedden ismertetik. Tudatta: a csomagban a HIMARS rakétatüzérségi eszközhöz való lőszer is szerepel.

Az amerikai elnök egy nappal azelőtt érkezett Kijevbe, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök nagyszabású beszédre készül, amelyben várhatóan ismerteti Oroszország céljait a tavaly február 24-én indított „különleges művelet” második évére.

Az Egyesült Államok néhány órával előzetesen értesítette Oroszországot az amerikai elnök ukrajnai útjáról – közölte a washingtoni Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsa.