A gép – amelyet robotkarral szereltek fel és kerekeken gurul – képes ultrahangos vizsgálatot végezni, nyálmintát venni és meghallgatni a páciens szerveit, amit egyébként sztetoszkóppal végeznek az orvosok.

A legveszélyesebb feladatokra használnák

A kamerákkal felszerelt robot úgy irányítható, hogy a doktornak nem kell személyesen jelen lennie a vizsgálatnál, akár egy másik városban is lehet.

Cseng Kang-tie, a Cinghua Egyetem munkatársa tervezte a robotot.  A professzorban a kínai holdújévkor merült fel a fejlesztés ötlete, amikor Vuhan karanténba került, és egyre nőtt a járvány halálos áldozatainak száma.

Cseng összeállított egy kutatócsoportot, és átalakítottak két robotkart, amelyet az űrkutatásoknál használnak. Az elkészített szerkezet szinte teljesen automatizált, a beavatkozások és elvégzett vizsgálatok után még arra is képes, hogy fertőtlenítse magát.

A szakember hozzátette: az orvosok visszajelzése alapján változtattak a gép automatizálásán, mivel kiderült, hogy a páciensek nyugodtabbak, ha egy szakember személyesen is jelen van egy vizsgálatnál.

Most tesztelik, de napokon belül munkába állhat

A kutatócsoport két robotját most kezdik kipróbálni pekingi kórházakban. Az egyiken még a kutatólaboratóriumban dolgoznak, a másikkal pedig már ismerkednek az orvosok. Ha minden rendben megy, a világszerte terjedő járvány epicentrumának számító Vuhanban vasárnaptól állítják munkába a berendezést.

Cseng elmondta, hogy szeretne több robotot építeni még, de az egyetem erre szánt kerete kimerült. Egy ilyen szerkezet ugyanis félmillió jüanba (22 millió forintba) kerül. Mint hozzáfűzte, abban reménykednek, hogy elnyerik vállalatok támogatását, mivel nem akarják kereskedelmi célúvá tenni a kutatást.

Kínában több tízezer egészségügyi dolgozót küldtek a koronavírus-járvány gócpontjába, Hupej tartományba. Februárban több mint háromezer egészségügyi dolgozó fertőződött meg.