A kínai logisztikai és beszerzési szövetség feldolgozóipari beszerzésimenedzser-indexe 52 pontra emelkedett a februári 35,7-es mélypontról. Az 50 pont feletti érték a bmi esetében a szektor bővülését, az 50 pont alatti szint pedig a szektor zsugorodását jelzi. A márciusi adat ráadásul 2017 szeptembere óta a legjobbnak bizonyul.

A statisztikai hivatal felmérése szerint március 25-ig az országban működő közép-és nagyvállalatok 96,6 százaléka kezdte meg a termelést, csaknem ötödével több, mint februárban.

De nem csak a feldolgozóipari indikátor javult nagyot: a szolgáltató szektor bmi-je 51,8 pontra ugrott a februári 21,7 pontról, míg az építőipari alindex ugyancsak 30 pont alatti értékről pattant fel 55,1 pontig.

A statisztikai hivatal ugyanakkor közleményében hangsúlyozza: egy hónap adatai még nem elégségesek ahhoz, hogy kijelentsük: a kínai gazdaság teljes egészében helyreállt. Kínának a következő nagy problémát a külföldi kereslet visszaesése jelentheti. Mi sem mutatja ezt jobban, mint hogy a távol-keleti ország GDP-jének mintegy 20 százalékát a kivitel jelenti.

A termelés helyreállása sem halad azért zökkenőmentesen: a vírus következtében nagyon sokan veszítették el munkájukat, ezeket az embereket pedig pótolni kell. A statisztikai hivatal adatai szerint a kínai munkanélküliségi ráta márciusban 6,2 százalékra emelkedett a decemberi 5,2 százalékról.