Az elmúlt évek inflációs válsága után kifejezetten üdítő folyamatok játszódnak le a kontinensen. A fogyasztói árindex ugyanis az euróövezetben ismét visszatért a jegybanki célnak megfelelő, 2 százalék alatti tartományba. Eközben a gazdaságok – élükön az idén enyhe recesszióra számító Németországgal – továbbra is gyenge teljesítményt nyújtanak. Mindezek függvényeként csütörtökön újabb kamatcsökkentést vár a piac az Európai Központi Banktól. „Az irányadó betéti kamat a jelenlegi 3,5 százalékról 3,25 százalékra csökkenhet" – erősíti meg a piaci konszenzust az Erste vezető makrogazdasági elemzője a Reggeli Monitorban.

Nyeste Orsolya szerint ugyanakkor nem várható a testülettől, hogy elsietik a kamatcsökkentéseket a jövőben, hiszen több intő jel is akad. Leginkább a továbbra is magasabb szinten ragadó maginfláció, amit elsősorban a szolgáltatások áremelkedése hajt. Hosszabb távon, jövőre azért itt is mérséklődés várható, hiszen akár a GDP, akár a bérkiáramlás lassulása miatt egyre kisebb tér mutatkozik a szolgáltatók számára a további áremelésekre. „Valószínűleg az EKB is megmarad a jól bevált jegybanki kommunikációs panelnek számító, adatvezérelt üzemmód kihangsúlyozása mellett" – tette hozzá.

Már látják a vállalatok a fényt az alagút végén

„Mindenképpen pozitív hatása lesz az EKB kamatcsökkentéseinek a vezető euróövezeti országok növekedésére" – folytatta Nyeste Orsolya. A német gazdaság szempontjából például abszolút az látszik, hogy túl szigorú az ottani vállalkozások számára a jelenlegi monetáris politika. Az alacsonyabbra kerülő kamatoktól így a beruházások élénkülése várható. Ezt támasztják alá a friss GDP-előrejelzések is. „Idén az eurózónában fél százalék körüli, szerény növekedésre lehet számítani, ami jövőre 1 százalékra pöröghet fel. Ebben a beruházások élénkülése is szerepet játszik" – véli a vezető makrogazdasági elemző.

Persze nagy kérdés, hogy a kezdődő vállalati optimizmust mennyire törheti le az amerikai elnökválasztás végeredménye. A republikánus jelölt, Donald Trump ugyanis nemcsak Kínával, hanem az Európai Unióval szemben is újabb importvámok bevezetését tervezi, amennyiben hatalomra kerül. Nyeste Orsolya szerint ez egyértelműen negatív hatással lenne az európai gazdaságokra, főleg az olyan exportorientált államokra, mint Németország vagy Magyarország.

Ugyanakkor sok esetben nem úgy és nem olyan mértékben szoktak megvalósulni a választási ígéretek, mint ahogyan a kampányban elhangzanak. „Arra azonban mindenképp fel kell készülni, hogy a következő időszakban inkább a bezárkózás politikája érvényesülhet, és csökkenhet a globális kereskedelem szerepe” – zárta gondolatait.

Csütörtökön délután az EKB 25 bázisponttal 3,25%-ra csökkentette az alapkamatot.

Hasítanak az amerikai bankok

Javában zajlik és eddig minden várakozást felülmúl a gyorsjelentési szezon az Egyesült Államokban. A bankok kifejezetten impozáns teljesítmény nyújtanak, a JP Morgan, a Wells Fargo, a Goldman Sachs, a Bank of America és a Citibank is felülmúlták az elemzői konszenzust. „Ebben elsősorban az játszott szerepet, hogy a nettó kamatbevételek nem estek vissza a harmadik negyedévben, és a pénzintézetek vagyonkezelési, kereskedési üzletága is kifejezetten jól húzott" – magyarázta az eredményeket az Erste részvényelemzője. Péntek Ádám hozzátette, hogy nemcsak a negyedéves számok, hanem a kilátások is kifejezetten pozitívak. A Fed kamatcsökkentési ciklusa is kedvezhet a bankok számára.

Az alacsonyabb kamatok egyébként összességében serkentik az amerikai gazdaságot, és így a vállalatok teljesítményét. Talán a biztosítási szektor jelent kivételt, ahol a vállalatok leginkább kötvényekbe fektetik a díjbevételeiket. Márpedig a kötvények kamatai, és az ebből származó árbevétel így visszaeshet a Fed lépései miatt. Összességében azért a biztosítókat sem kell félteni. „A legnagyobb pozitívum ugyanakkor, hogy a magas kamatok időszakában, az elmúlt években sem esett vissza jelentősen az amerikai gazdaság teljesítménye és a lakossági fogyasztás, hanem jól túlélte ezt az időszakot” – tette hozzá.

Imre Lőrinc szerdán elhangzott interjúiban még szóba került az is, hogy mi várható a Magyar Nemzeti Bank jövő heti kamatdöntésétől. Milyen teljesítményre számíthatunk az amerikai technológiai szektortól? Hogyan fogadták a befektetők a Tesla vadiúj robotaxi-szolgáltatását?