A BIF-et 1994-ben alapították, tőzsdei bevezetése pedig 1998. február 16-án történt. Az 1.163 forintos bevezetési ár a 2007-ben és 2019-ben végrehajtott, 1:10 arányú részvényfelosztásokat (split) követően, a felosztások utáni árfolyamon 11,63 forintnak felel meg. Az elmúlt két és fél évtizedben a társaság a hazai tőkepiac meghatározó szereplőjévé vált, értéke az aktuális árfolyamon mintegy 58 milliárd forintot tesz ki, a részvényárfolyam pedig a bevezetési árfolyam csaknem hússzorosán forog jelenleg.

A cég tőkepiaci jelenlétét szemlélteti, hogy az indulástól számítva mintegy 15 százalékos évesített hozammal rendelkezik. A BIF-papírok 2018. október 1-től a méretüket tekintve legnagyobb, valamint leglikvidebb kibocsátókat tömörítő Prémium Kategóriában érhetők el.

A vállalat tevékenysége elsősorban a saját tulajdonában lévő, jellemzően budapesti, prémium lokációjú ingatlanok, azon belül is főként irodaházak hasznosítására terjed ki. Portfóliójában emellett több fővárosi és vidéki hotel, illetve belvárosi parkolóház is megtalálható.

Fontos mérföldkő a Szabályozott Ingatlanbefektetési Társaság (SZIT) státusz megszerzése is, amelyet a cég Magyarországon az elsők között teljesített 2018 decemberében. A jogszabályi keret különböző adózási előnyöket biztosít a feltételeknek megfelelő vállalatok számára, ami által jelentősen emelkedik a jövedelmezőségük.

A státusz emellett a részvényesi értékteremtést is támogatja, hiszen a SZIT-társaságok vállalják – a SZIT törvény előírásainak megfelelően – a kibocsátott részvénysorozatainak függvényében [2011. évi CII. törvény 3.§ (3) ha) és hb) pontok], hogy minimum 25 százalékos közkézhányadot biztosítanak a SZIT-státusz megszerzésekor, vagy tartanak fent. Továbbá az eredményük 90 százalékát osztalékként fizetik ki a befektetőik számára figyelemmel a törvény előírásaira [3. § (3) c) pont].

„A BIF hazai tőkepiac iránti elkötelezettségét jól mutatja, hogy elsők között került sor részvényei BÉT-bevezetésére, az elsők között szerzett SZIT-státuszt. Az elmúlt 25 év tőzsdei megmérettetése, az eddig megtett út, az elért eredmények, különösen az elmúlt évek sikerei – több sikeres ingatlanakvizíció lebonyolítása, több ingatlanfejlesztés sikeres zárása, a jövedelemtermelő képesség növelése – jelentik a biztos alapot a jelen feladatai elvégzéséhez és adnak erőt a jövő kihívásaihoz" – emelte ki Ungár Anna, a Budapesti Ingatlan Nyrt. vezérigazgatója, igazgatótanácsának elnöke.

„Mindig nagy öröm, amikor ilyen különleges jubileumhoz érkezik el egy társaság, hiszen nem sokan mondhatják el magukról, hogy negyed évszázadot töltöttek el a tőzsdén. Az, hogy növekszik az olyan társaságok száma, amelyek már több évtizede stabilan szereplői a hazai tőkepiacnak, nemcsak a vállalatok által bejárt fejlődési útnak, hanem a tőkepiaci ökoszisztéma mélyülésének is értékes mutatója" – mondta el az ünnepélyes csengetés kapcsán Végh Richárd, a Budapesti Értéktőzsde vezérigazgatója.