Joe Biden az X oldalán közölt levelében úgy fogalmazott: „úgy hiszem, hogy a pártom és az ország legjobb érdeke azt szolgálja, hogy visszalépjek, és kizárólag kötelezettségeim teljesítésére fókuszáljak elnöki időszakom hátralévő idejében”.

A hivatalban lévő elnök egyben azt ígérte, hogy döntésének részleteit jövő héten a nemzethez intézet beszédben fejti majd ki. Azt is közölte, hogy teljes mértékben támogatja Kamala Harris jelenlegi alelnök jelöltségét, valamint a republikánus elnökjelölt, Donald Trump legyőzése érdekében a Demokrata Párt egységét sürgette.

A Kongresszus vezető demokrata politikusai méltatták az elnök döntését, köztük Chuck Schumer, a szenátusi demokraták vezetője, aki úgy fogalmazott, hogy Joe Biden a párt és az ország érdekét helyezte előtérbe, amikor nehéz döntést hozott.

Bidenre a június 27-i, számára sikertelen televíziós elnökjelölti vita óta egyre nagyobb nyomás helyeződött pártja részéről, megválasztott kongresszusi tagok, valamint korábbi tisztségviselők és a Demokrata Párt anyagi támogatói felől, hogy lépjen vissza a jelöltségtől.

Az amerikai politikában évtizedek óta nem fordult elő, hogy hivatalban lévő elnök elállt az újraválasztási szándékától. Legutóbb, 1968-ben Lyndon Johnson volt az, aki bejelentette visszalépését.

A Reggeli Monitorban vendégeink így értékelték a döntést, hallgassa meg az interjúkat a Trend FM Youtube-csatornáján!

Fotó: Joe Biden - Facebook