A korábbi elnök újrázása a Fehér Házban beindította azoknak a részvényeknek a kereskedését, amelyek mögött olyan cégek állnak, amelyek profitálhatnak egy újabb 4 éves Trump-periódusból – legalábbis az előző 4 éves tevékenysége alapján. A Trend FM Reggeli Monitor című adásában kiderült az is, hogy a Magyar Telekom, nemzetközi példák alapján is, fontolgatja a hálózati tornyainak a kiszervezését egy önálló cégbe.

„A közvélemény-kutatások alapján Donald Trump-nak 70 százalék esélye van a választási győzelemre, Joe Bidennek 28 százalék, míg a függetleneknek 2 százalék. Májusig fej-fej mellett volt a két elnökjelölt támogatottsága, de amióta a jelenlegi elnök többször hibázott a nyilvános megjelenéseikor, illetve merényletet kíséreltek meg Donald Trump ellen, a republikánus elnökjelölt győzelmi esélyei drámaian megnőttek” – nyilatkozta Nagy András, az Erste részvényelemzője.

Az elmúlt néhány hétben egyre jobban beindultak az úgynevezett Trump trade-ek. Ez alatt azt értjük, hogy a befektetők egyre jobban rendezik át úgy a befektetési portfolióikat, hogy arra számítanak, Donald Trump nyeri majd a november 5-én esedékes amerikai elnökválasztásokat.

A korábban egy 4 éves ciklust már letudott elnök minél több termelést vinne vissza az Egyesült Államokba. A kevés szabályozásban hisz, a társasági adót 21-ről 15 százalékra csökkentené. Jelentősen megemelné a vámokat Kínával szemben, de egy általános 10 százalékos vámot vetne ki valamennyi behozott termékre. Nagyobb lenne az amerikai költségvetési kiadás is.

„A merényletkísérlet hatása az információtechnológia, a bankszektor és az olajszektor részvényeire kifejezetten jól hatott, de nagy kérdés, hogy inkább az elektromos autózás mellett vagy ellen lesz. A várakozás az, hogy a kínai elektromos-autóknak mindenképpen rosszabb lesz, mint ahogy a megújuló energiával foglalkozó cégek számára sem várhatóak túl jó fejlemények” – részletezte az újabb Trump-elnökséggel kapcsolatos várakozásokat Nagy András.

A Magyar Telekom a Deutsche Telekom útját követné, kiszervezheti a hálózati tornyait

A nemzetközi példáknak megfelelően, a Magyar Telekom is fontolgatja a hálózati tornyai kiszervezését. „Német anyavállalata, a Deutsche Telekom ezt már 2002-ben megtette, a horvát Telekom is ezt vizsgálja, de van erre példa Csehországban és Ausztriában is. Idehaza pedig a Vodafone döntött a kiszervezés mellett Vintage Towers néven” – sorolta a példákat Miró József, az Erste vezető elemzője.

„Ezek az önálló cégek passzív eszközkezelők, a területet adják, egyfajta ingatlankezelőként működnek, míg az adók maradnak a telekommunikációs cégeknél. 30 olyan társaság van a világon, amelyek toronyszolgáltatást nyújtanak. A kiszervezés lényege, hogy rugalmas a működés. Például a tornyokon jobb lehet az átjárás a szolgáltatók között bérleti szerződések formájában. Az Austrian Telekom például tőzsdére is vitte a toronyhálózatot üzemeltető cégét. A kiszervezés hatékonyságnövelő lépés, míg a kiszervezett cégeknek nagyobb az értékük a stabil cash-flowjuk miatt. Operációs és értékeltségbeli előnyük is van az anyavállalatok számára” – magyarázta Miró József.

Az interjúban szóba került még az is, hogy: miért erősödhet Trump elnöksége miatt a dollár és gyengülhet a mexikói peso? Spórolhatna-e összességében a Magyar Telekom a tornyok kiszervezésével? Van-e már menetrendje az adótornyok esetleges kiszervezésének?

A műsor első felében Nagy Andrást, az Erste részvényelemzőjét, majd Miró Józsefet, az Erste vezető elemzőjét kérdeztük. A Reggeli Monitor műsorvezetője, Nagy Károly.