A beszélgetésben előzetesen szó volt a MICRON héten közölt gyorsjelentéséről. A cég a számítógépes memória és adattárolás területén tölt be vezető szerepet, de a flash meghajtók és az USB flash meghajtók piacán is erős. Ezért fontos információkat lehet leszűrni abból, hogy milyen állapotban van az amerikai gazdaság technológiai szektora. A Richter kedden piaczárást követően jelentette be, hogy megvásárolta a BCI Pharmát, egy belgiumi székhelyű, magántulajdonban lévő biotechnológiai vállalatot, amely nőgyógyászati kutatásokkal foglalkozik.

„A Micron a memóriachipek harmadik legnagyobb gyártója a világon. Ezeknek az eszközöknek a gyártása pedig igencsak fontossá vált a mesterséges intelligencia terjedésével” – részletezte a cég tevékenységének fontosságát Péntek Ádám, az Erste részvényelemzője.

Az adattároló-központok és a mesterséges intelligencia működtetésére alkalmas chipek gyártása mentette meg az elmúlt évek üzleti teljesítményét a Micron-nál. 1,5 évig veszteséges volt a cég. „Az előző negyedévben volt az, hogy már újra nyereségről tudtak beszámolni. Ez részvényenként 42 cent profitot jelentett. Az elmúlt negyedévre részvényenként 50 centes nyereséget várnak az elemzők” – részletezte a piac előzetes várakozásait Péntek Ádám. Ráadásul a várakozások szerint a profit a következő negyedévekben akár kétszereződhet, sőt háromszorozódhat is. A következő évre pedig akár 9-szereződhet is ez a mutaó.

Fontosak lesznek a FED további kamatdöntő lépéseinek találgatását illetően a pénteken megjelenő amerikai inflációs adatok is.

A Richter maradt az alapoknál, de ott tovább erősített: a magyar gyógyszercég a 2023-as 669 millió euróról 1 milliárd euróra kívánja növelni a nőgyógyászati értékesítését még 2030 előtt. Ez az előrejelzés magában foglalja a jelenlegi felvásárlásokat, de nem tartalmazza a további terjeszkedést, azaz ezeknek a gyógyszereknek a regionális terjeszkedését. Az Erste előrejelzése szerint a kamat- és adófizetés előtti nyeresége 20 százalékkal emelkedhet a Richternek.

Elemzők szerint a kiscégek újabb és újabb felvásárlásai pozitív és megbízható lépések, és jó iránynak tűnnek. Ezen akvizíciók lehetőséget teremtenek a gyógyszervállalat számára a jövőre nézve, amíg a megszerzett eszközök pozitív cash-flowt biztosítanak 2025-től.

„A Richter azokat a jogokat teljesen megvásárolta a Mithra E4 platform tekintetében, amelyek a természetes hatóanyagú ösztrogének fogamzásgátló piacán kiemelkedőnek számít. Ez a legmodernebbnek tekinthető, ami például az amerikai piaci terjeszkedést is segíti” – mondta el a Trend FM Reggeli Monitor című műsorában Miró József, az Erste vezető elemzője. Az évtized vége előtt 1 milliárd euróra emelkedhet a hazai gyógyszercégnél a nőgyógyászati szegmens bevétele.

A teljes beszélgetésben még szó volt arról is, hogy:

  • Mi adja a dinamikát a Micron következő negyedéveire?
  • Csökkenő inflációt várnak az Egyesült Államokban 2,8-ról 2,6 százalékra mérséklődhet a fogyasztói árindex
  • Mit profitálhat a Richter az újabb felvásárlásból?