Az euDiákok Iskolaszövetkezet és az UNIside közös kutatást indított, melynek online adatfelvételi időszaka 2024. május 30-tól június 26-ig tartott. A felmérés eredményei szerint a diákok számára a munkavégzés nem csupán anyagi szükséglet, hanem a jövőjük megalapozásának fontos eszköze is.

Az adatokból kiderül, hogy a kitöltők kétharmada jelenleg is dolgozik, és a munkába járásért akár napi egy órát is hajlandó utazni, ha a munkáltató kompenzálja a többletidőt. A középiskolások körében kiemelkedően népszerű a bolti munka, hiszen 60 százalékuk szívesen élne ilyen jellegű lehetőséggel. Az adminisztratív állások azonban kevésbé vonzóak számukra, csupán 4 százalékuk választaná ezt a lehetőséget. A középiskolások főként iskolai szünetekben dolgoznának, akkor viszont akár heti 30-35 órát is vállalnának.

Az egyetemistákra egész évben lehet számítani, akár a vizsgaidőszakokban is, bár ők inkább heti 20-25 órában vállalnának munkát, és előnyben részesítik a magasabb hozzáadott értékű munkaköröket. A motivációk között minden korcsoportban megjelenik a megélhetési biztonság, a szakmai fejlődés, a tanulás, a csapatmunka és a közösség iránti igény.