A Márton-naphoz kapcsolódó népszokásokat „libabőrös” kavalkáddal elevenítik fel, de garantáltan senki sem fog borzongani, sokkal inkább kimelegedni. A hagyomány szerint ilyenkor vágják le először a hízott libákat, és az újbort is ekkor kóstolják.

A mulatsághoz autentikus helyszínül szolgálnak a hegyoldalba vájt egykori barlanglakások és a Sáfránykert: a kemencében házi kenyér és illatos libás finomságok sülnek, a kondérban készül a friss libatepertő, s nem maradhat el a libazsíros kenyér sem.

Számos családi pincészet is várja ilyenkor a vendégeket, így az omlós libahús mellé könnyed gyümölcsös, vagy akár testes vörös borokat is kóstolhatunk.

A jó hangulatról a helyi Tekergő Zenekar gondoskodik és bárki bekapcsolódhat a népi táncházba. A kézműveskedni szerető gyermekek tökfaragásban, libavarrásban, kosárfonásban ügyeskedhetnek.

3 hely, amit látni kell a környéken

Sódomb, Egerszalók: A föld mélyéből feltörő termálforrás és a lefolyó gyógyvíz Európában egyedülálló, vakító fehér mészkődombot épített, amelyhez sétaút vezet. A községben két gyógyvizes fürdő is van.

Siroki vár: A Mátra festői várromja interaktív kiállításával sok évszázad történelméről mesél. Sétáljanak el a közelben emelkedő legendás Barát és az Apáca nevű sziklatömbökhöz is!

Szent Márton-templom, Feldebrő: Az Európa-szerte páratlan templom ötvözi a keleti és a nyugati keresztény építészet elemeit, altemplomát XII. századi freskórészletek díszítik.

Infó: gyogyvizekvolgye.hu

A cikk a Magyar Turisztika Szövetség Alapítvány Ízes Magyarország című kiadványában jelent meg. A kiadvány főtámogatója: