A díjat azoknak a szervezeteknek és egyéneknek ítéli oda a szakmai zsűri, akik a legjelentősebb eredményeket érték el a mentoring és a coaching szemléletű vezetés terjesztésében, illetve felhasználásában a munkájuk során.

Idén érkeztek pályázatok a kis- és nagyvállalatoktól – az üzleti élet minden területéről és a nonprofit szektorból is. Lehetett pályázni egyéni és szervezeti kategóriákban, illetve ajánlásra, meghívásra vagy nyílt kiírás alapján.

Díjazottak

  • Első helyezés: Citi Bank, ahol egyedülálló Reverz Mentoring programot vezettek be.
  • Második helyezés: Effemine – Egyesület a Fiatal Nőkért a háromszintű mentoringprogramjáért kapta az elismerést.

Egyéni kategóriában az első három helyezett: Endrei-Kiss Judit (Telenor), Adler Péter (Vodafone) és Schubauer Krisztina (Hiventures Kockázati Tőkealap).

Különdíjban részesült Apáti Béla, a Rónatabak ügyvezetője, a Jövő reménysége díjat pedig Kovács Ernő, az ExxonMobil pénzügyi vezetője kapta.

Reverz mentoring

Idén először díjazott a zsűri reverz mentoring kezdeményezést. A „fordított" módszer lényege, hogy a hagyományos mentoringgal ellentétben fiatal munkatársak mentorálják az idősebb vezetőket.

Megéri a több figyelem

A kutatások szerint azok a kis- és középvállalatok, ahol mentorálást alkalmaztak, 70%-ban öt évig vagy tovább fennmaradnak, ahol viszont nem fordítottak figyelmet a mentoringra, ott csak 36% volt a túlélési arány. Az ilyen típusú rendszert működtető nagyvállalatok kisebb fluktuációról, gyorsabb beilleszkedésről számolnak be.

A Mentor Oscar nemcsak szakmai elismerés, hanem a díjazott szervezetek munkáltatói márkájának is fontos eleme lehet, hiszen azt jelzi, hogy az adott cég aktívan tesz a munkavállalói beilleszkedéséért és jólétéért.