Dr. Lantos Krisztina eredetileg színésznőnek készült. Az akkor még Színművészeti Főiskolaként működő felsőoktatási intézménybe csak vendéghallgatónak vették fel, így került Gór Nagy Máriához. Fél év után jött rá, hogy ez nem ez az ő útja. Édesapja javaslatára váltott a jogi pályára, amit a Miskolci Egyetemen végzett el. Nagyon megszerette ezt a pályát, a rendszerváltás táján lett egyetemista, amikor a hazai jogrendszer is egy nagy átalakuláson ment át.

Mivel édesapja azt sugallta neki, hogy legalább egy területen nagyon jónak kell lennie, ezért döntött úgy, hogy az önkormányzati jogra specializálja magát. Ebből írta a szakdolgozatát is. Önkormányzati képviselő is volt, majd végül egy nagy irányváltással a banki szakmában kötött ki, és banki jogász lett. Korán vezetővé vált a Daewoo Bankban, a főnökei idegen nyelven beszéltek, ezért neki is erre a fordulatszámra kellett felpörögnie. Az angol volt a munkanyelv. A nyelvtudása is segítette abban, hogy már korán jogi igazgató lehessen, majd vezérigazgató-helyettesként az ÁÉB Bankban, Rahimkulov Megdet mellett teljesedett ki vezetőként.

Dr. Lantos Krisztina szerint nem biztos, hogy a fiatal munkavállalóknál a tehetséget veszik először észre, de az ambíciót és a motivációt igen. Azt mondta saját magáról, hogy mindig is nagyon motivált, dolgozós típus volt. Mostani munkájában a tehetségekkel való mindennapi találkozás és a velük végzett munka tölti fel.

Hazai tehetséggondozás - megújuló szemlélet

Ma már egy több mint 4 milliárd forintos céget vezet. 200 munkatársuk van és 39 minősített tehetségműhelyben dolgoznak. „Ez egy nagy és komplikált szervezet, amely egy nagy uniós projektet és számos hazai tehetség programot  is visz" - jellemezte jelenlegi feladatkörét a Nemzeti Tehetség Központ ügyvezető igazgatója.

Dr. Lantos Krisztina szerint egy jó vezető akkor igazán jó, ha kiváló szakemberekkel, a céghez lojális munkatársakkal veszi körbe magát. Véleménye szerint a XXI. században folyamatosan változnia kell egy vezetőnek. Figyelmesnek, rugalmasnak, empatikusnak és gyorsnak kell lennie, mindig a leghatározottabban reagálva a külvilág által támasztott új kihívásokra és ingerekre. A vezetőnek irányt kell mutatnia.

A Nemzeti Tehetség Központ ügyvezető igazgatója a legjobb dolognak azt tartja, hogy a kollégái mernek saját ötletekkel előállni, és akár vissza-visszatérően érvelni vele szemben. Ezt a fajta bátorságot, a munkatársak elhivatottságát nagyon fontos dolognak tartja a Nemzeti Tehetség Központ kollektívájában.

Dr. Lantos Krisztina arról is beszélt, hogy nem lepte meg a magyar tehetségek sokszínűsége, az viszont igen, hogy milyen hamar el tudnak érni sikereket a fiatalok és azt milyen tudatosan valósítják meg. A Stipendium Peregrinum ösztöndíj létrehozását tartja az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerének a Nemzeti Tehetség Központ munkájában.

Ebben szerinte nemcsak a 49 fiatal tehetség megismerése volt jó dolog számára, hanem az is, hogy a fiatalok milyen emberi nagyságról tettek – akár vesztesként is – tanúbizonyságot. Az idén debütált programban azoknak a fiataloknak a támogatására van lehetőség, akik a legrangosabb külföldi egyetemekre szeretnének jelentkezni. A programot innentől kezdve minden évben tavasszal hirdetik meg, vagyis a nemzeti tehetséggondozásnak ez a formája 2021-ben is folytatódik majd. Jelentkezni nagyon részletes pályázati anyaggal lehetséges, majd érvelni kell amellett, hogy az ő plusz, külföldön szerzett tudásuk hogyan hasznosul a későbbiekben Magyarország számára. Nem kicsi a tétje ennek a pályázatnak, hiszen a legkiválóbb jelölteknek akár 20 millió forint feletti támogatást is adhatnak.

Idén, az induló évben 144-en jelentkeztek, a kiválasztó táborba 49-en jutottak be. A várakozás az, hogy ezek a fiatalok később vezetők, vezetőkutatók, akár közgazdászok lesznek Magyarországon. 17 tehetséget választottak ki végül. Egy kötelezettsége van a kiválasztott tehetséges fiataloknak: ahány egyetemi évet fizet számukra az állam külföldön, annyi évet kell Magyarországon dolgozniuk egy cégnél, vagy saját vállalkozásukban. Az összes többi kötelezettség önkéntes alapú volt, és egy 22-es listából választhatták ki a diákok, hogy mit teljesítenek.

Dr. Lantos Krisztina hisz abban, hogy aki tehetséges, az ma Magyarországon talál magának olyan állami segítséget, amely támogatja őt a céljai elérésében. A Családokért Felelős Minisztérium, annak Tehetségügyi Főosztálya, kollégái folyamatosan dolgoznak azon Novák Katalin miniszter vezetésével, hogy mind több fiatal tehetség vehessen részt hazai tehetség programokban. A Nemzeti Tehetség Program pályázataiban jövőre pedig már 3,6 milliárd forint forrásra lehet pályázni. Szerinte így mindenki megtalálhatja magának a saját utat, pályát és így kibontakoztathatja a benne rejlő tehetséget. "Végül is, ez a cél, hiszen mi magyarok ettől leszünk gazdagabbak: a saját gyerekeink tehetségétől és sikereitől" - zárta gondolatait a Nemzeti Tehetség Központ ügyvezető igazgatója.

Itt hallgathatja meg a teljes beszélgetést.