A kamara Országos Vállalkozói Mentorprogramja keretében korábban több mint háromezer kkv sajátított el értékes ismereteket e-tananyagok révén. A program zárultával most mindenki számára ingyenesen elérhetővé válnak az online tananyagok, sőt egy teljesen új téma is megjelenik.

A modulok olyan témákat dolgoznak fel, mint a marketing, HR, stratégiaalkotás, külpiacra lépés, vagy éppen a jog, az adózás, a vezetői ismeretek. De előkerül a vállalkozás-indítás, a logisztika és az ipar 4.0 is a tananyagban. „A legfrissebb, minden szempontból aktuális és fontos téma a fenntarthatóság, amely a vállalkozók mindennapi működését is érinti. Elvárás a környezettudatos működés, az energiatudatosság pedig rendkívüli kihívásként jelenik meg manapság számukra” – mondja dr. Juhász Gabriella, az e-learningért felelős régiós programkoordinátor.

Noha tananyagról van szó, az ismeretátadás gyakorlati jellegű, a mindennapokban hasznosítható információkat tartalmaz. A program korábbi résztvevőinek tapasztalatait, esettanulmányokat, jó gyakorlatokat is magában foglal az online ismeretanyag, amely átfogóan, érthetően és a vállalkozók szemszögéből dolgozza fel a témákat.

A formátum rugalmas, a felhasználók kötöttségek nélkül, saját tempójukban dolgozhatják fel az ismereteket. A vállalkozók így a mindennapi munka mellett is ki tudják használni az online tanulási lehetőséget. A négy nagy téma révén mintegy 150-200 órányi ingyenes anyag feldolgozható, ezen belül egy-egy kiválasztott téma akár 1-2 óra alatt megismerhető. Noha vizsga nincs a tanfolyam végén, de az egyes tananyagokban önellenőrző kérdések, tudásmérő tesztek segítik az olvasottak visszaidézését.

„A cél, hogy minél több vállalkozás megismerje az e-learning anyagokat, hiszen ez többszörösen is versenyelőnyt jelenthet a cégeknél. Nemcsak a vezető tudása bővül, de a vállalkozó új szemléletet is kaphat, amely a működésbe ültetve tovább hasznosul. Jó példa ez a saját munkavállalók számára is, akik át tudják venni a jó gyakorlatokat, például az olyan fontos témában, mint a fenntarthatóság” – mondja dr. Juhász Gabriella.

A kamara Országos Vállalkozói Mentorprogramja, amelynek keretében ezek a vállalkozói tananyagok megszülettek, hamarosan zárul. A program révén háromezernél több vállalkozás jutott ingyenesen tudáshoz a mentorálások, szakmai tanácsadások és további programok révén. A későbbiekben szakpolitikai és uniós támogatástól függően folytatódik a program, akár további kkv-kat segítő szolgáltatásokkal. Így újabb ismeretekkel bővíthető a jövőben az online tudástár is, amely a vallalkozztudatosan.hu oldalon keresztül érhető el hamarosan. A részletekért érdemes követni a Vállalkozz Tudatosan! facebook oldalt és a Mentorprogram honlapját!

(x)