A jelnyelvet a halló lakosság ritkán érti, ezért nap mint nap találkozhatnak a jelnyelv ismeretének hiányából eredő kommunikációs akadályokkal. A Vodafone Digitális Díjon sikeresen szerepelt SignAll a hallássérültek ismerőseinek, családtagjainak és a többségi társadalomnak segíthet az alapok megismerésében.

A mesterséges intelligencia és képfeldolgozó algoritmusokkal működő program már működik az Egyesült Államokban és Kanadában. A hazai fejlesztőcsapat célja az alkalmazás magyar jelnyelven ingyenesen elérhető változatának elkészítése.

Fontos kiemelni, hogy a mobilapplikációjuk nem helyettesíti a jeltolmácsokat, hanem a siketekkel való kommunikációs alapokat igyekszik megismertetni az érdeklődőkkel, valamint a halló munkatársak, barátok vagy családtagok alapvető jelnyelvi tréningjét foglalja magában. Jelenleg tehát egyfajta kiegészítő szolgáltatásként funkcionál.

Mivel a kétkezes jelek esetében az okostelefon tartása problémát okozhat, így a mobilalkalmazás csak az egykezes jelek, azon belül is az ujjábécé elsajátítására szorítkozik.

Hallgassa meg az IoT Zóna műsorunkban elhangzott interjút Pintér Mihállyal, a SignAll Technologies Zrt. stratégiai vezetőjével, vagy olvassa el a teljes cikket!