A projekt a Bolygónk és Fenntarthatóság kategóriában harmadik helyezést ért el. Az innováció célja, hogy a vendéglátóiparban az étel elviteléhez és kiszállításához használt eldobható anyagok helyett a körforgásos gazdaság részeként hulladékmentes rendszert honosítson meg. A 2021-es pályázaton a Dolgozói Különdíjat is a Rakun Kft. megoldása nyerte.

A dobozaik rozsdamentes acélból készülnek, cseppmentesen záródnak és több százszor újratölthetők, a vendégek pedig a közösséghez csatlakozó bármelyik vendéglátóegységben használhatják őket.

„A megoldásunk alapvető eleme az újrahasználható doboz. Ezt a vendég beadja az étterembe, viszont élelmiszerhigiéniai okokból nem ebbe szedik az ételt, hanem cserébe kap egy ugyanilyen tárolóedényt. Az egész rendszernek az alapja egy applikáció, amellyel követni tudjuk a dobozok mozgását, és rendezni tudjuk a különböző vendéglátóhelyek közötti készleteket" – mondta a dobozközösség egyik alapítója a Trend FM műsorában.

Horváth Sarolta hozzátette: a közösséghez csatlakozó vállalkozások a saját rendszerükben mossák el és fertőtlenítik ezeket a beadott edényeket. Ennek köszönhetően elkerülhető a keresztszennyeződés kockázata, amely például a fogyasztó saját ételhordója esetén fennállhatna.

A felhasználó egy applikációban tudja bejelölni, hogy hány Rakun-edényt hozott, és mennyit visz el, valamint ezen az online felületen az étterem QR-kódját is be tudja olvasni.

További részletek az IoT Zóna oldalán olvashatók.