Az érintett vállalkozásokon minden eddiginél nagyobb a nyomás, hogy termékeiket minél gyorsabban és minél alacsonyabb áron állítsák elő. Eközben azonban a termékek egyre szofisztikáltabbá válnak, és ezért összetettebb gyártási folyamatokra van szükség.

Az iparágban nagyon sok szó esik az Ipar 4.0 koncepcióról, ami a gyártás nagyszabású, átfogó digitalizációját jelenti. Csakhogy ezt számos középméretű vállalat nem engedheti meg magának. Ugyanakkor léteznek olyan praktikus, elérhető felhőalapú technológiák, amelyek számukra is azonnal érzékelhető változást hozhatnak – emelte ki szakmai blogjában az Invitech. Íme, néhány példa az előnyökről.

A leállások megelőzése

Egy rendszer leállása a termelékenység legfőbb ellensége. A felhőalapú infrastruktúrák sokkal stabilabban működnek, mint egy helyi informatikai rendszer, ezért segíteni tudnak a kiesések minimalizálásában, illetve elkerülésében. Kulcsszolgáltatás lehet a biztonságos backup és a gyors visszaállítás.

A tapasztalat azt mutatja, hogy számos cég az adatmentéseit ugyanabban az épületben tárolja, mint az élesben használt adatokat – még az is megeshet, hogy ugyanabban a szerverteremben. Könnyű belátni, hogy ez nem igazán katasztrófatűrő megoldás, a „cloud computing" ugyanakkor ezt a problémát is áthidalja.

Igény szerinti skálázhatóság

A felhőben működő erőforrások egyik legvonzóbb tulajdonsága, hogy hardverberuházás nélkül, bármikor növelhető vagy csökkenthető a felhasználásra kerülő informatikai kapacitás. Ez a gyártás vezérlését és támogatását is nagymértékben skálázhatóvá teszi.

  • A vertikális skálázással a processzorok számát, a memória és a tárhely mennyiségét, vagyis egy adott szerver teljesítményét lehet megnövelni.
  • A horizontális skálázás során a szerverek számát növelik vagy csökkentik.
  • A diagonális skálázás pedig e két módszer kombinációját jelenti.

Automatizáció

Bár egy közepes vállalkozás számára az Ipar 4.0 még elérhetetlennek tűnhet, de a felhő segítségével meg lehet tenni az első lépéseket az automatizálás irányába a dolgok internete (IoT) megoldások, a robottechnológia és a felhő által nyújtott összekapcsolhatóság révén. Számos esetben az is könnyebbség lehet, ha törvény által megkövetelt megfelelőségi jelentések készítését automatizálni lehet.

Adatvezérelt döntések

A leghatékonyabb gyártói döntéseket adatok intelligens elemzése alapján lehet meghozni. A felhőtechnológia megkönnyíti az adatok rögzítését, tárolását, elemzését, továbbá jelentések készítését, miáltal a cég gyorsan tud megalapozott döntésre jutni, ami például az előállítási ciklus lerövidüléséhez vezethet – összegezte az Invitech.