Krajnyák Tamás a Monitor Délután című műsorunkban kiemelte, hogy a covid-helyzet látványosan megnövelte például a webkamerák iránti érdeklődést, amelyekből 2020 márciusában tízszeresére nőtt a kereslet. „Ezekből a termékekből a járvány kitörését követően teljesen kifogyott mindenki, így mi is elkezdtünk beszállítók után kutatni, és sikerült is egy megfelelő kínai partnert találnunk. Azóta körülbelül 2.000 darab webkamerát értékesítettünk. Összehasonlításképpen korábban, 2010 és 2020 között csupán 50 ilyen eszközt adtunk el” – jegyezte meg.

Ugyanakkor a laptopkijelzők értékesítése a beszerzési árak emelkedése miatt 2020-ban nagyjából a felére esett vissza. 2021-re azonban már a piac is hozzászokott ehhez a helyzethez, nem beszélve arról, hogy adott esetben maguk a notebook-árak is növekedtek. A szakember szerint így még mindig sokkal jobban megéri egy kijelzőt beszerezni, mint egy komplett új gépet.

Másfelől viszont a szállítási költségek is nagymértékben növekedtek. Amint azt az operatív vezető hangsúlyozta, a LaptopHardware-nél kizárólag repülővel szállíttatnak. Ugyanis csak ebbe fér bele a 2-6 hetes, ügyfeleknek ígért beszerzési idő. Hajóval mindez körülbelül 3 hónapot venne igénybe.

A pozitív tendenciákról elmondta: a vevők és partnerek egyre inkább megbarátkoznak azzal, hogy nem feltétlenül újban kell gondolkodni, hanem érdemes például használt, de felújított üzleti laptopokat beszerezni. Már csak azért is, mert az új készülékek ára mintegy duplájára emelkedett az elmúlt két év alatt.

A „slágertermékekre” kitérve Krajnyák Tamás elmondta, sokan rendelnek online például a notebookokhoz használható memóriakártyákat és SSD tárhelyeket. Míg korábban a vásárlók ezt a jellemzően a cég üzleteiben, helyszíni beszereléssel vették át, addig ma már sokan az online rendelést követően önállóan intézik mindezt.

Laptop Álom: segítség a fenntarthatóság jegyében

Az interjúban szó volt arról is, hogy egy tőlük induló kezdeményezés során két versenytárssal is összefogtak, hogy egy pilot projekt keretében 100 darab hordozható számítógépet gyűjtsenek össze a rászorulók számára. Ez Magyarország három legnagyobb laptop-alkatrészekkel és -szervizeléssel foglalkozó cég együttműködését jelenti.

A gépeket a Mátrix Közhasznú Alapítványon keresztül juttatják el a rászorulóknak. A felajánlott eszközöket február 11-éig lehet leadni a LaptopHardware üzleteiben. Részletek itt olvashatók!

„Elsősorban arra buzdítanánk az embereket, hogy ne dobják ki a készülékeiket, hanem javíttassák meg azokat, vásároljanak hozzájuk alkatrészeket” – mondta el a segítő kezdeményezés kapcsán a szakember.

A fenntarthatóság kapcsán ugyanakkor további kulcskérdés az egységesítés is. Például fontos lenne, hogy a felhasználó otthon egyetlen töltőt használhasson mindegyik készülékéhez. Ezzel kapcsolatban már európai uniós szabvány is létezik. „Az Apple még ellenkezik, a laptopokra még nem vonatkozik ez az előírás, de ez is egy jó kezdeményezés” – foglalta össze véleményét az ügyvezető, aki ezen a területen is bízik a pozitív változásban.

Ahogy szerinte a meglévő készülékek javítását, továbbhasználását segítené, ha a független szervizek is hirdethetnének a Google Adwords felületein, és az utángyártott alkatrészeknek is fontos szerepe lehet a fenntarthatóbb számítógépezésben, a gépek gyorsabb, gördülékenyebb javításában.

Az interjút Érczfalvi András készítette. Itt meghallgathatják: