A szálláshelyen az újonnan telepített 29,52 kWp teljesítményű fotovoltaikus (PV) rendszer a tetőn tiszta energiát termel, ami közvetlenül hozzájárul az ingatlan energiaszükségleteinek kielégítéséhez. Az üzemeltetők szerint a rendszer évente körülbelül 24 073 kWh villamos energiát fog termelni, ami figyelemreméltó mennyiség az egy vendégre jutó energiaigényhez képest.

Oliver Winter, az a&o Hostels & Hotels vezérigazgatója kiemelte: „ez a legújabb napelemtelepítés tükrözi elkötelezettségünket a környezeti lábnyomunk minimalizálása és egy zöldebb jövő biztosítása iránt".

A napelemek által termelt villamos energia fedezi a hostel energiafogyasztásának egy részét, csökkentve az externális zöldenergia-forrásoktól való függőséget. Átlagosan egy vendég 4,44 kWh áramot fogyaszt éjszakánként, és az új rendszer körülbelül 0,25 kWh-val tudja ezt a mennyiséget csökkenteni.

Bár a hostel már most is 100%-ban zöldáramot használ, az új rendszernek köszönhetően ennek az energiának egy részét mostantól helyben tudják megtermelni. A globális energiaválság miatt egyre növekvő energiaárak mellett a befektetés várhatóan három éven belül megtérül, ami jelentős javulás a kezdeti tízéves becsléshez képest.

A cég 2000-es alapítása óta következetesen a fenntartható gyakorlatokra összpontosít. 2015-ben kezdték el mérni a szén-dioxid-lábnyomukat, de már a kezdetektől fogva számos környezetbarát kezdeményezést vezetettek be.

Ezek közé tartoznak a korszerűsített fűtési rendszerek, LED világítás, víztakarékos technológiák és az egyszer használatos műanyagok eltávolítása a konyhákból. Ezeknek az erőfeszítéseknek köszönhetően a lánc sikeresen 70%-kal csökkentette az egy vendégre jutó kibocsátás mértékét: 2015-ben még 30 kilogramm volt, ma már kevesebb mint 3 kilogramm.