A város sokak számára kedvelt úti cél, és nem csupán azért, mert idén itt kezdődik a Tour de France. Toszkána művészetileg és kulturálisan is gazdag központjában nyitja meg az a&o hostellánc legújabb szálláshelyét, az a&o Firenze Campo di Martét. A berlini székhelyű cégnek Olaszországban ez lesz a második hostelje.

Az egykori belvárosi irodaházból kialakított épület a felújítást követően letisztult és modern hostelként működik összesen 120 szobával. Az átalakítás során megőrizték az épület 1960-as évekbeli homlokzatát, tágas belső udvara pedig az egész környék számára zöld pihenőövezetet kínál majd.

„Az Arno partján, a tenger és az Appenninek között fekvő Firenze hangulatát, ragyogó művészetét és kultúráját az év bármely szakában érdemes megtapasztalni. Legyen szó egy hosszabb városnézésről, egy rövid kiruccanásról vagy éppen munkáról” – ajánlja Firenzét az a&o alapítója, Oliver Winter.

A Via Mannelli 119. szám alatt található épület a Campo di Marte vasútállomás mellett helyezkedik el. Az állomásról 15 percenként közlekedő vonattal elérhető a Santa Maria Novella központi pályaudvar, de maga a hostel is mindössze félórás sétára fekszik a történelmi központtól, a Piazza del Duomo tértől.

Így könnyedén elérhető Európa negyedik legnagyobb temploma, a város legrégebbi hídja, a 14. századi Ponte Vecchio, a Medici család székhelyeként ismert Palazzo Pitti, a város egyik legszebb tere, a Piazza della Signoria, a világhírű Uffizi Képtár de Vinci és Raffaello műveivel, vagy akár a Galleria dell'Accademia épülete Michelangelo csaknem 16 méteres Dávid-szobrával.

A társaság célja, hogy 2025-re Európa első nettó zéró kibocsátású hostellánca legyen. A lánc egy vendégéjszakára számított szén-dioxid-kibocsátása már most csupán 3,73 kilogramm, ami akár 80 százalékkal alacsonyabb, mint a versenytársaiknál. Firenzei, ötemeletes szálláshelyük tetején fotovolatikus napelemrendszert helyeztek el, amelynek segítségével megújuló energiát állítanak elő, ebből a környékbeliek is közvetlenül részesülnek, valamint a meleg víz előállításához is nap- és hőenergiát hasznosítanak.