A tavaly decemberben felpörgő infláció az év első felében még magas szinten stabilizálódhat, majd lanyhulás várható. Az adószűrt mutató pedig egyenesen a jegybanki tolerancia sáv felső határát, a négy százalékot ostromolhatja. Ennek ellenére idén sem várható kamatemelés a Magyar Nemzeti Banktól, arra lehet számítani, hogy nem konvencionális eszközökkel próbálja finomhangolni a testület a monetáris politikáját- mondta Ritók Lajos, az Equilor Befektetési Zrt. üzletkötője a Reggeli Monitorban. Itt első körben a forint többletlikviditás csökkentésére lehet gondolni.

Ritók Lajos hozzátette: az Equilor idén 3,8 százalékos GDP-növekedést vár. A lassulás hátterében a reálkeresetek emelkedésének mérséklődése, és így a belső fogyasztás lanyhulása, valamint a beruházások visszaesése állnak. A GDP-komponensek közül az exportot vélhetően támogatni fogja a gyenge forintárfolyam. Az Equilor elemzője szerint a hazai fizetőeszköz az euróval szemben a 330-340-es sávban fog mozogni az év során, de a 340-es szint fölé is kiszúrhat az árfolyam.

Külföldi befektetői szemmel érdekes lehet, hogy a magyar állampapírpiacon a rövid lejáratú, egy éven belüli, intézmények számára elérhető hozamszintek 0 százalékon állnak, ami a 3,4-3,5 százalékos infláció mellett tartósan negatív reálhozam szintet eredményez.

A teljes beszélgetést itt hallgathatják meg. A műsorvezető Szűcs Péter.