A tavaly decemberi, egy évre visszatekintő 4,8 százalékos béremelkedés, valamint a 2015-re vonatkozó éves átlagos 4,4 százalékos reálkereset-emelkedés mindenki számára kellemes meglepetést okozott. Már csak azért is, mert a tavaly áprilisban közzétett konvergencia-program csupán 3,2 százalékos reálbér-növekedéssel kalkulált - emelte ki Hornung Ágnes. A bérnövekedés egyaránt jellemezte a verseny- és a közszférát, ez utóbbi esetében a pozitív változások jelentős mértékben a fegyveres testületek bérnövekedésének tudható be - tette hozzá.

A kedvező adatok érkezése az év első heteiben azonban nem állt meg a bérekhez kapcsolódó mutatóknál. A bruttó hazai termék (GDP) arányában számolt adósságráta 75,5 százalékon tetőzött, ami a korábbi nyolcvan százalék körüli szinthez képest meglehetősen jónak mondható. Még akkor is, ha ezek előzetes adatok - húzta alá az államtitkár-asszony. Megjegyezve azt is, hogy nagyon sok tényező befolyásolja az államadósság alakulását: így a növekedési adatok, az infláció vagy éppen az államháztartási egyenleg. A 2015-ös államháztartási hiány mértéke várhatóan a GDP-hez viszonyítva két százalék körül alakul, amely még akkor is kedvező, ha a végleges adatok csak március végén látnak napvilágot, és azokat a Központi Statisztikai Hivatal csak májusban véglegesíti.

Hornung Ágnes a Nemzetközi Valutaalap (IMF) által közzétett ország-jelentéssel kapcsolatban megjegyezte: számítottak ugyan dicséretre, de a sok elismerés nagy meglepetést okozott számukra. Az IMF pozitív véleményezése sokat ér, amely egyértelműen az elmúlt időszak intézkedéseinek helyességét igazolja. Értékelik, hogy a magyarországi növekedés mértéke az európai uniós átlag felett van, mégis úgy gondolják, hogy a gazdaságunk túlzottan az állam által vezérelt, amelyet inkább a piaci alapú megoldás irányába kellene alakítani.

A JP Morgan és a Morgan Stanley közelmúltban kiadott, hazánkra nézve kedvező prognózisa szerint jó úton haladunk, és az ország külső sérülékenysége az elmúlt időszak alatt jelentősen csökkent. Vagyis a növekedést úgy valósítottuk meg, hogy közben a külső finanszírozási képességünk növekvő tendenciát mutat - hívta fel a figyelmet az államtitkár-asszony. Kiemelve ugyanakkor, hogy a leggyakrabban vizsgált mutatók közül az államadósság szerkezete a legfontosabb. S külön cél, hogy az adósságon belül a devizaarány és a külföldiek kezében lévő adósság aránya folyamatosan csökkenjen.

Az utóbbi időben ennek az elvárásnak eleget is tett a hazai pénzügyi vezetés: a devizahitelek aránya jelentősen zsugorodott és a Magyar Nemzeti Bank önfinanszírozási programja révén még tovább javult a hazai finanszírozás helyzete. A mintegy 6500 milliárd forintos devizahitel állomány az elmúlt év végére jelentősen mérséklődött, mind az elszámolás, mind a forintosítás sok háztartás számára könnyebbséget hozott.

A nemzetközi hitelminősítők azonban, úgy tűnik, még nem értékelik a magyarországi eredményeket. Japán vélemények szerint már bőven a befektetésre ajánlott kategóriában szerepel a magyar gazdaság, a nagy nemzetközi hitelminősítők azonban még kivárnak. Hornung Ágnes szerint a piac már befektetésre alkalmasnak ítéli a magyar állampapírokat, a Fitch Ratings, a Standard & Poor's és a Moody's felminősítése mégis várat magára.  A három nagy független szervezetre pedig sokan figyelnek, és adnak a véleményükre. A leminősítés persze mindig sokkal gyorsabban megy, mint a felminősítés, de bíztató, hogy háromból két társaság tavaly már pozitív kilátású kategóriába helyezte a magyar hosszú távú adósságot - húzta alá az államtitkár-asszony.

Hornung Ágnes szerint a felminősítésre érettek vagyunk, és a piac jelentős része már így is árazza be a magyar államadósságot. A felminősítésünk pedig jóval nagyobb változást hozhat, mint amire első körben számítottunk - tartja. A befektetők a felminősítés mentén sajátos automatizmussal működnek: vannak a vonal alatti és az afeletti országok, amely a befektetési döntésekben meghatározó. Ahogyan a hozamok tekintetében is várható csökkenés, amennyiben az ország finanszírozási képessége javul.

A magyar gazdasági teljesítmény uniós megítélésével kapcsolatban a szakember úgy véli, az Európai Bizottság és a kormány prognózisa közeledik egymáshoz, bár Brüsszel mindig pesszimistább. Jóllehet, a 2015-ös előrejelzésünkben sok minden bejött, sőt még a vártnál is pozitívabbak lettek az adatok, és a 2016-os számokban is csak pár tizedes, százados eltérés van az uniós és a magyar várakozások között.

Az uniós pénzeket illetően Hornung Ágnes úgy tartja, azok ciklikus jellege megérezhető ugyan a gazdaság teljesítményén, de attól függetlenül mind a hazai ipar, mind a szolgáltatások teljesítménye jelentős mértékben járul hozzá a bővüléshez. Az ipari teljesítményben kiemelt szerepe van az autógyártásnak, kiegészítve a kiszolgáló beszállítói lánccal. Ahogyan jelentősen lendíthetnek a gazdasági növekedésen a kormány családtámogatási programjának intézkedései is - teszi hozzá. A családi otthonteremtési támogatások révén felpörgő építőipari teljesítmény vagy a különböző szolgáltatások sokat adhatnak nem csak a családoknak, de a gazdasági növekedéshez is. A támogatási szabályozók erdejében való jobb eligazodás érdekében év elején két iránymutatás született: egyfelől az új, másfelől a használt lakásokra vonatkozó tudnivalók mentén.

Az otthonteremtési támogatások körével kapcsolatban az államtitkár-asszony úgy véli, azok eredményeit együttesen kell vizsgálni, a gazdasági növekedést illetően épp úgy, mint a demográfiai vetületet. Mint azt Hornung Ágnes megjegyezte, az előirányzat felülről nyitott, annak bővítése bármikor végrehajtható. A 2015-ben értékesített nyolcezer új lakás száma idén akár meg is duplázódhat.

A műsor együttműködő partnere a Pallas Athéné Domus Animae Alapítvány.