Az innovatív vezetők már felismerték, hogy a robottechnológia nemcsak trend, hanem a hatékony működés záloga. Tavaly a kiállítás a maga szegmensében az első volt a régióban.

2023-ban született meg a konferencia ötlete, amikor a cég olyan lehetőséget keresett, ahol előadóként meg tud jelenni, és az intralogisztikai robotizációt tudja népszerűsíteni, de nem nagyon találtak kifejezetten ilyen témájú szakmai rendezvényt.

A vezérigazgató szerint azt érdemes hozzátenni, hogy ez az iparág alig tízéves. Tehát ezeket a robotrendszereket gyártó, létrehozó, kitaláló és fejlesztő vállalkozások csupán 8-10 éve indultak startupként a világ minden táján – elsősorban Kínában, de természetesen az Egyesült Államokban, valamint a többi között Németországban és Norvégiában is kezdődtek hasonló fejlesztések.

A szakmai szereplők azt jelezték vissza tavaly az Advanced Robotics számára, hogy a konferencia témáját tekintve valóban hiányterületről van szó. Ezt az első kiállításuk is végül visszaigazolta, ahol több mint száz szakmai érdeklődő jelent meg, és a nemzetközi nagy nemzetközi gyártók közül is számos előadó vett részt.

A közelgő Robotika ’24 kiállítással kapcsolatban Németh Attila kiemelte: „egyrészt kezdünk egyfajta tradíciót bevezetni, a tavalyi eseményhez képest az idei előadók néhány kivétellel körülbelül ugyanazok lesznek. Ők viszont ezúttal már azokat a fejlesztési eredményeket fogják bemutatni, amelyeket az elmúlt egy évben sikerült elérniük. Emellett útmutatást is adnak a következő évekre vonatkozónak, hogy milyen irányba fejlődik tovább az iparág”.

A fejlesztési potenciál jelentős a régióban. Jelenleg még nagyon alacsony a robotizáció ezen a területen. A vezérigazgató szerint 5 és 10 százalék között becsülhető, de inkább az 5 százalékhoz közeli, tehát óriási az igény. Viszont azt is fontos kiemelni, hogy ez egy erős finanszírozást igénylő fejlesztési lehetőség, amiről szintén szó lesz a szakmai eseményen.

Érczfalvi András interjúja a Trend FM Monitor Délután című műsorából.