A konditermek és gépek használata minden korosztályban népszerű, ám egy magyar szabadalom segítségégével új szintre emelhető az edzés, méghozzá a vízben. Az Aquawallgym a világon egyedülálló mobil vízi kondigép, amelyet Pribélyi Péter aquafitnesz edző és vízi rehabilitációs szakember álmodott meg. A teljesen hazai gyártású eszköz bármely bel- és kültéri medencében használható: a tíznél is több kiegészítő termék, valamint a rögzítési pontok variációjával végtelen számú gyakorlat végezhető vele. Kifejezetten alkalmas izomerősítésre, a koordináció, az állóképesség és gyorsaság fejlesztésére.

Az egyéni edzésen túl, a csoportos vízi sportok területén is találhatunk izgalmas újdonságokat. A Water Skyball (WSB) egy védjegyoltalommal védett, magyar fejlesztésű, speciális szabályokkal rendelkező páros vízi sportág, amelyet a Fontanus Központ szakmai csapata hozott létre 2013-ban. A védjegyoltalom lehetővé teszi, hogy a water skyball szóösszetételt kizárólagosan alkalmazzák és így másoktól is megkülönböztessék magukat. A játék a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően néhány év alatt sportággá nőtte ki magát.

A Water Skyballt derékig érő vízben játsszák a 2 fős csapatok egymás ellen egy egyedileg kifejlesztett és gyártott labdával. Cél a labda bedobása az ellenfél kapujába, azonban a kapu különböző részeibe dobott gólok más-más pontértékkel rendelkeznek. Az izgalmas sportág iránt már a görög úszóklub is érdeklődik, így a következő években a nemzetközi vizeket is meghódíthatja a WSB. A nemzetközi sikernek pedig alapfeltétele a megfelelő oltalmi portfolió, hogy a konkurencia ne tudja büntetlenül másolni az innovációjukat.

Nemzetközi vizekre „evezve" szintén találkozhatunk jó néhány innovatív, vízi sportokhoz köthető találmánnyal. Mit kapunk, ha ötvözünk egy elektromos kerékpárt, egy vízi járművet és a hidroplán hatékonyságát? A Hydrofoiler XE-1, a világ első hidroplán eBike kerékpárj a – amely a vízen való biciklizés élményét nyújtja – az új-zélandi Manta5 startup hozta létre. A járműre 2022-ben a vállalat formatervezésiminta-oltalmat jegyeztetett be, ezáltal ők lehetnek az egyetlenek, akik gyárthatják ezt az eBike-ot, és védve vannak a bitorlás, a másolatok és hamisítványok ellen is.

A Hydrofoiler XE-1 alumínium vázra épül, szénszálas hidroprofilokkal és propellerrel van ellátva, amelyek a sebesség növelésével kiemelik a járművet a vízből. Saját fejlesztésű sebességváltót is használ, amely hibrid lánc- és tengelyhajtási rendszerhez csatlakozik: célja, hogy a speciális kerékpár csendes és áramvonalas maradjon.

Egy másik innovatív vízi jármű a svájci WoKart. A világ első szabadalmaztatott, középre szerelt külső motorral ellátott vízi járműve, amit úgy képzelhetünk el, mintha a vízen gokartoznánk. Ez az egyedi eszköz a motorozás (gokart), a csónakázás és egyedi innovációk révén – mint a középre szerelt motor, amely kategóriájában vezető, nagy sebességű, 90 fokos fordulókat tesz lehetővé – gyors, érzékeny, mozgékony és szórakoztató is egyben.

A szabadalmaztatott WoKart dr. Albert Nazarov által létrehozott, aszimmetrikus katamarán elrendezéssel rendelkezik a fokozott teljesítmény érdekében. A fejlesztés a vizet utakká alakítja át, és a vízen való vezetés érzését adja, még olyan területeken is, ahol a sugárhajtású vízi járművek már nem engedélyezettek.
Az egyik legnépszerűbb vízi közlekedési és sportolási forma, a vitorlázás szerelmeseinek segít egy szintén magyar innováció, a világ első okos-vitorlásruhája. A 878Co márka egy fashion-tech és innovációs brand, amit a cég a tudatos márkaépítés érdekében szóvédjegyként jegyezett be. A márka hazai tervezésű, innovatív fejlesztésű és gyártású terméke a professzionális vitorlázás problémáira kínál megoldást.

A vitorlásruhákban a fenntarthatóság, a digitális megoldások, a sokéves termékfejlesztés és gyártástechnológia találkozik az anyaginnovációval. A termékek a szintén szabadalmaztatott grafén nevű anyagból készülnek, amely egy ultrakönnyű, rugalmas, teljesen vízálló és szuper erős anyag (előállításáért a Manchesteri Egyetem fizikusai 2010-ben fizikai Nobel-díjat kaptak és 2015 óta „eljárás grafén előállítására, grafit elektródák elektrokémiai eróziójával" megnevezéssel rendelkezik hatályosított európai szabadalommal is).

Az anyaginnováció mellett a digitális megoldásokból sincs hiány, hiszen a ruhák 3D-s testszkennelés segítségével teljesen egyénre szabhatók, amely jelentősen képes növelni a sportolói teljesítményt.

Fotó: 123RF