Több mint húsz éve üzemeltet világszínvonalú High Performance Computing (HPC) infrastruktúrákat a KIFÜ. Ennek a munkának a legújabb fejlesztése az idén januárban átadott és beüzemelt Komondor, amely a világ leggyorsabb szuperszámítógépeit rangsoroló, friss TOP 500-as listán a 229. helyet, a világ legenergiahatékonyabb gépeit rangsoroló Green500-as júniusi listáján pedig az előkelő 21. helyet foglalja el.

A KIFÜ nagyon szigorú energiahatékonysági kritériumokat támasztott a Komondorral szemben, így sikerült a világszinten kiemelkedő eredményt elérnie. A rendszer átadása óta további részekkel bővült, hogy lehetőséget teremtsen a piaci felhasználói létszám jelentős gyarapodására. Az ipari- és a versenyszféra szereplői idén áprilistól vehetik igénybe a szuperszámítástechnikai szolgáltatásokat és infrastruktúrát.

Az ICT Global szakmai díjára azok az infokommunikációs technológiát fejlesztő és üzemeltető szervezetek pályázhattak, amelyek 2022 májusa és 2023 áprilisa között hajtottak végre jelentős termékfejlesztést, szolgáltatás- vagy rendszerbevezetést. A KIFÜ a HPC fejlesztéseivel pályázott az „ICT Global Enterprise Award Best Government Supplier" díjra.

A díjátadón dr. Spaller Endre, a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség elnöke kiemelte, hogy a Komondor a kutatásban és innovációban tevékenykedő partnerek számára elérhető, legkorszerűbb informatikai infrastruktúrának számít. Jelenleg 12 felsőoktatási intézménnyel és csaknem 70 kkv-val van együttműködési megállapodásuk, de a cél az, hogy ezek a számok tovább nőjenek. A HPC-t igénylők között van szoftverfejlesztő, államilag minősített IT-biztonsági cég, mesterséges intelligencia fejlesztéssel foglalkozó cég és a gépiparban tevékenykedő is.