„Magyarország eddigi legerősebb szuperszámítógépét a felsőoktatási intézmények, a közoktatás, a kutatóközpontok, a könyvtárak, a közgyűjtemények és a kormányzati felhasználók mellett az innovatív piaci szereplők is nagyjából 100 gigabit per szekundum (Gb/s) hozzáférési sebességgel használhatják" – emelte ki Dr. Spaller Endre, a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség elnöke a Trend FM A Nap Vendége műsorában.

A High Performance Computing (HPC) infrastruktúra mára a legátfogóbb kutatási eszközök egyikévé vált, az ipari innováció meghatározó motorjának számít. Az energiahatékony Cray EX rendszer megegyezik a világ legerősebb gépének (Frontier) rendszerével. Amerikai gyártója a Hewlett Packard Enterprise (HPE).

A Komondor processzorokat működtető, gyorsítókkal is rendelkező, dedikált mesterséges intelligencia, valamint adatelemző partíciót is tartalmaz, ezekkel a számítási igények széles spektruma lefedhető. A rendszer telepítése és tesztelése 2022 szeptemberében kezdődött meg.

„Bár a szuperszámítástechnikában még jobban 'összementek' az alkatrészek, mint általánosan az informatikában, de a most átadott géppark így is egy 300 négyzetméteres területen található. Fontos azt is kiemelni, hogy mekkora fejlődési potenciál van ebben a beruházásban. Azt remélem, hogy a számítógép egy-másfél éven belül fogja elérni maximális kihasználtságát. Jelenleg fél petaflops kapacitásról beszélhetünk, ami a Komondorral meg fog tízszereződni. Az jól látszik, hogy a fél petaflops már kevésre elég, azt a magyar piac bőven túlnőtte. Arra számítok, hogy először egy 2,5-3 petaflopsszal fog idén működni a berendezés, körülbelül ennyit fognak kihasználni a kutatók. Természetesen, ha ennél többre lesz igény, annak csak örülünk. Bízunk benne, hogy minél előbb kinövik az igények a maximális kapacitást, és akkor lehet egy még nagyobb gépet is építeni" – fejtette ki Dr. Spaller Endre.

Az üzemeltetést végző KIFÜ elnöke hozzátette: ezeket az informatikai létesítményeket általában egy olyan független szervezet szokta üzemeltetni, amelyik önmaga nem használja a rendszert. Ugyanakkor például a Debreceni Egyetem az egyik kulcsfelhasználónak számít. „Nyugat-Európában a szuperszámítógépek igazán nagy felhasználói a gigavállalatok – legyenek azok autógyártók vagy gyógyszergyártó cégek. Ha azt szeretnénk elérni, hogy a hazai nagyvállalatok is szuperszámítástechnikában gondolkozzanak, akkor más logikájú működtetés szükséges, mint amit az akadémiai rendszer előír. Természetesen a felsőoktatási-kutatói munka is elsődleges, így nem 'vagy-vagy', hanem 'is-is' felállásról beszélhetünk" – részletezte.

A KIFÜ létrehozott egy olyan központot is, amelynek fő feladata az ezen a téren való kultúrafejlesztés. „A Kompetencia Központ a beérkező kutatói és vállalati igényeket le tudja fordítani konkrétan lefuttatható projektekké, algoritmusokká és adatbázisokká. A szakemberek meg tudják mondani, hogy a felmerülő fejlesztési ötlet lefuttatható-e, egyáltalán a szuperszámítógép kell-e hozzá, vagy egy egészen másfajta informatikai megoldásra van szükség".

Hol érdemes bevetni a csúcstechnológiát?

Dr. Spaller Endre szerint minden olyan tudományterület számára érdekes lehet a Komondor, ahol nagy mennyiségű adat keletkezik, ahol olyan számításokra, modellezésekre van szükség, amelyeket emberi léptékben akár évtizedekbe telne kiszámolni. Ezzel a régiós szinten is kiemelkedő teljesítményű számítógéppel olyan mélységű kutatásokat végezhetnek, mint például a beszéd- és arcfelismerés, de a klímakutatás, a telekommunikáció, a közlekedésszervezés, az energetika, a gyártásoptimalizálás, a gyógyszerkutatás, a mezőgazdaság vagy a precíziós orvostudomány területe is kiemelhető. A gyakorlati példák között említette a bizonyos esetekben kétmilliárdféleképpen összekapcsolható műanyag molekulák vizsgálatát, de szó volt arról is, hogy a filmgyártás is tudja kamatoztatni az informatikai csúcsberendezést.

Hallgassa meg A Nap Vendége műsorunkat! Az interjúban Lakatos László arról is kérdezte a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség elnökét, hogy az uniós módszertan szerinti kkv-k és a nagyvállalatok hogyan használhatják a szuperszámítógépet, és a speciális vízhűtéses rendszer hogyan segítheti a debreceni egyetemi épületek fűtését.