A program kihasználtsága már november közepére meghaladta az ezermilliárd forintot, ezért emelte meg a mérleget az MNB. A jegybank felülvizsgálta állampapír-vásárlási programját is, amelyet szintén valószínűleg a jövő évben is fent fog tartani – mondta a K&H Bank vezető elemzője. Az alapkamat 0,6 százalékon maradt, az egyhetes betéti kamat pedig 0,75 százalékon. Németh Dávid szerint a két ráta közötti különbség mindaddig megmarad, amíg nem enyhül a bizonytalanság a világgazdaságban.

Imre Lőrinc interjúja.

A jegybank a kamatdöntő ülés után kiadott jegyzőkönyvében azt írta, hogy a Növekedési Hitelprogram Hajrá kihasználtsága november közepére meghaladta az 1000 milliárd forintot, ezért a Monetáris Tanács a mai ülésén a program keretösszegének 1000 milliárd forintos megemeléséről is döntött. Az MNB szerint az NHP Hajrá kiemelt fontosságú a koronavírus-járvány kedvezőtlen gazdasági hatásainak tompításában, mivel minden eddiginél kedvezőbb feltételekkel, széleskörű felhasználási lehetőséggel biztosít olcsó és kiszámítható kamatozású forrást a kkv-szektornak. Ezeket a kölcsönöket a Magyar Nemzeti Bank 0 százalékos kamattal bocsátja a kereskedelmi bankok részére, amelyek maximum 2,5 százalékos kamattal helyezhetik azt ki a kis- és középvállalatok felé.

Közölte azt is az MNB, hogy idén október végéig több mint 260 vállalat regisztrált a Növekedési Kötvényprogramba. Az időszak végéig 35 vállalat 40 kötvénysorozat sikeres kibocsátását hajtotta végre, 680 milliárd forintot meghaladó forrást bevonva ezáltal. A programok keretei között kibocsátott többlet pénzmennyiséget az MNB továbbra is a preferenciális betéti eszköz segítségével, teljes mértékben semlegesíti.

GDP és inflációs várakozások

A jegybank szerint a gazdasági kilábalás a koronavírus-járvány második hullámának megjelenésével lelassult, a járvány megfékezésére bevezetett újabb jelentős korlátozó intézkedések a gazdasági növekedés helyreállításának elhúzódását okozhatják.

A járvány második hullámának hatására 2020 negyedik negyedévében a gazdaság helyreállása némileg megtorpan, majd 2021-ben folytatódik. Az MNB szeptemberi előrejelzése szerint 2020-ban a magyar GDP várhatóan 5,1–6,8 százalék közötti mértékben zsugorodik, amit 2021-ben 4,4–6,8 százalék közötti bővülés követhet. A gazdasági teljesítmény 2022 fordulóján érheti el a járvány előtti szintet.

Az inflációs alapfolyamatok alakulását továbbra is a keresleti-kínálati súrlódások áremelő és a gyenge kereslet várhatóan egyre szélesebb körben kibontakozó dezinflációs hatásainak eredője határozza meg. A koronavírus-járvány következtében az árazási döntések nagyobb változékonysága és a szokásostól eltérő szezonális mintázata a következő negyedévekben is jellemző marad. Mindezekkel együtt további dezinflációs hatással, és 3,4 százalék körüli fogyasztói árindexszel számolnak. Segítheti a magyar jegybank inflációs céljait, hogy decemberben az Európai Központi Bank és az amerikai FED további monetáris lazítása várható. Ez pedig vélhetően gátat szabna a forint további jelentős gyengülésének.

A Magyar Nemzeti Bank erre az évre 8 százalékos, GDP-arányos államháztartási hiányt vár.