Az előadók többek között olyan témákat is górcső alá vettek, mint a mesterséges intelligencia és a digitalizációs megoldások implementációja vállalati környezetben, az MI felhasználási lehetőségei, illetve az ágazatok közötti eltérések és hasonlóságok.

„Nehéz túlbecsülni a mesterséges intelligencia hatását a vállalatok életére, ezért volt fontos a számunkra, hogy az MBH Bank első vállalati konferenciáján ezt a témát vegyük górcső alá. A részt vevő előadóknak köszönhetően a meghívott vállalatok az információcsere mellett kitekintést kaphatnak a nemzetközi gazdasági trendekre és azokra a lehetséges irányokra, amelyek további sikereiket, növekedési céljaikat támogathatják” – mondta el köszöntőjében Szabó Levente, az MBH Bank egyedi kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettese. Hozzátette: „jövőnk alapja a megfelelő innovációs képesség”.

Az eseményen Fábián Gergely, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium államtitkára az MI gazdaságfejlesztésben betöltött szerepéről tartott előadást. Az államtitkár elmondta: „a mesterséges intelligencia GDP-növelő hatásának nagyságrendje világszinten ezermilliárd dollárra becsülhető, az alkalmazására építő cégek bevétele a tapasztatok szerint jelentősen emelkedik.”

Vinnai Balázs, az MBH Bank elnöki főtanácsadója, az IVSZ elnöke előadásában elmondta, hogy csak úgy maradhat versenyképes a gazdaság, ha a vállalkozások integrálják a modern technológiát mindennapi működésükbe. Kiemelte, hogy az új technológiák adoptációjának sebessége egyre nő, a piaci előnyt pedig az a vállalat tudja megszerezni, amely a rendelkezésre álló megoldásokat sikerrel tudja implementálni a mindennapi működésbe. A mesterséges intelligencia gazdasági hatásáról elmondta, hogy az európai termelőképességet 11-37%-kal növelheti 2035-ig.

Az eseményen a bank szakértői mellett kiemelt előadóként vett részt Ratatics Péter, a MOL Csoport Fogyasztói Szolgáltatások ügyvezető igazgatója, aki a vállalat több, MI-vel kapcsolatos kezdeményezéséről is beszámolt gyakorlati példákkal tűzdelt előadása során: többek között a MOL Hot-dog tervezőjét említette, amelynek segítségével 20%-kal növelték az eladások, és 43%-kal csökkentették a selejtek számát. Ratatics Pétert dr. Tilesch György, a PHI Institute elnöke követte, aki az MI-ben rejlő potenciált elemezte: az MI-szakértő szerint a technológiahasználatának bevezetésekor a legfontosabb, hogy a felsővezetők, az üzleti terület irányából érkezzen a felhasználási igény, és az IT-terület az implementációra helyezze a hangsúlyt.

A szakmai előadásokon kívül az új technológiák gyakorlati felhasználását is megismerhették a résztvevők: Balogh Péter, az MBH Bank nagyvállalati és speciális hitelezésért felelős ügyvezetője, valamint Bertalan Sándor, a középvállalati üzletág ügyvezető igazgatója a mesterséges intelligencia segítségével digitális avatárként adott interjút a jelenlévőknek egy Chat GPT4-alapú szöveggenerátor válaszai és a bank egyedi fejlesztésű programjának segítségével. Az előadás célja az volt, hogy bemutassa, milyen rohamosan fejlődik a mesterséges intelligencia által vezérelt tartalomgenerálás, illetve, hogy a technológia segítségével egyre valósághűbben jelenhetnek meg az emberek hangja és képei alapján létrehozott virtuális avatárok.