A plenáris előadások közt elsőként Gelencsér András levegőkémikus, akadémikus, a Pannon Egyetem rektora beszélt a környezetünket érintő globális kihívásokról és válaszlehetőségekről. Legfontosabb üzenete egyben figyelmeztetés is: a jelenlegi növekedés mellett a fejlődés nem fenntartható, mert az erőforrásaink végesek.

Bódis László, a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért felelős helyettes államtitkára előadásában kifejtette, közös cél, hogy a kutatási kapacitások felhasználásával a társadalmi és a gazdasági kihívásokra közösségi válaszokat találjunk. Bemutatta az egyetemek, a kutatóintézetek és a gazdaság összekapcsolását célzó, a Neumann János Program stratégiai intézkedéscsomagjában is rögzített szakpolitikai törekvéseket, amelyek a zöld átállásnak is lendületet adnak.

Megerősítette, hogy a kormány elkötelezetten támogatja ezeket a kutatásokat, fejlesztéseket. Méltatta a Nemzeti Laboratóriumok programját, amelyen belül nyolc intézmény foglalkozik hasonló témával, tömörítve az adott szakterület legjobb hazai kompetenciáit.

A nagyvállalati szektort képviselve Márton István, az MVM Future Lab vezérigazgatója elmondta: a villamosenergia-igény folyamatosan nő. Az MVM csoport adaptív szervezetként reagált erre, hiszen a megújuló energiatermelési és energiatárolási megoldásokat helyezi stratégiája fókuszába, már csaknem tíz éve.

Dr. Schenk Borbála, az NKFI Hivatal nemzetközi főosztályvezetője bemutatta a Horizont Európa keretprogram zöld átállással kapcsolatos uniós pályázati lehetőségeit, részvételre és pályázásra biztatva a magyar szervezeteket. Kiemelte, hogy az NKFI Hivatal számos módon segíti a nemzetközi pályázati sikerességet: stratégiai partnerség-építést támogató konstrukciókkal, szakértő szolgáltatásokkal, információs rendezvényekkel, tudásmegosztással, ezen kívül személyre szabott tanácsadásra, konzultációra is lehetőséget ad.

A konferencia második felében a zöld átállással foglalkozó startup vállalkozások, szakmai és finanszírozó szervezetek képviselői folytattak eszmecserét egy kötetlen kerekasztal-beszélgetés, melyet Boros Áron, a Magyar Projektmenedzsment Szövetség elnökhelyettese vezetett. Beszélgetőpartnerei voltak: dr. Szabados Zsuzsa vállalati elnökhelyettes, Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal, dr. Ágoston Csaba elnök, Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége, Juhász Anikó helyettes államtitkár, Agrárminisztérium, Mezőszentgyörgyi Dávid intézetigazgató, MATE, Gödöllő, Vancsó Ambrus CEO, Proofminder, Krzyzewsky Nóra minőségbiztosítási igazgató, Bonafarm Csoport.

A témák között szerepeltek a piacképes innovációk, az állam szerepe, a vállalatok lehetőségei és a követendő jó példák is. A jogszabályi környezet és a piaci igények serkentik a zöld átállással kapcsolatos innovatív megoldások születését. A résztvevők egyetértettek abban, hogy a sikeres pályázati projekteknél nem csupán a fenntarthatóság és a hatékonyság, de az üzleti hasznosíthatóság is kiemelt cél, ehhez pedig elengedhetetlen feltétel a stabil piaci környezet és a kiszámítható szabályozás.

Az esemény szakmai közreműködői a Magyar Innovációs Szövetség, a Magyar Agrárgazdasági Kamara, és a Környezetvédelmi Gyártók és Szolgáltatók Szövetsége.