Az interjúban arról is szó volt, hogy fordulópontot hozhat a hazai agráriumban a mostani 7 éves uniós pénzügyi ciklus, mivel háromszor több forrás áll majd rendelkezésre, hogy az elmaradt beruházásokat pótolják.

Magyarországon az élelmiszeripar termelékenysége 2012 és 2020 között 43 százalékkal nőtt, ami az 5. legjobb érték az unióban – emelte ki a Coop Rallyn tartott sajtótájékoztatón Nagy István.

Hozzátette: a 2027-ig tartó uniós költségvetési ciklus forrásaihoz Magyarország 80 százalékos nemzeti kiegészítő finanszírozást biztosít. Ennek köszönhetően a 2021-ben és 2022-ben indított beruházási program keretében 1500 milliárd forint forráskerettel hirdettek meg új pályázati felhívásokat.

Annak ellenére, hogy az élelmiszeripar termelése júliusban éves alapon mintegy 10 százalékkal esett vissza, az infláció csökkenésével jelentősen javulnak majd a szektor kilátásai. A miniszter hangsúlyozta, hogy azért fontos esemény a Coop Rally, mert így az emberek jobban beleláthatnak abba a folyamatba, miként jut el az élelmiszer a termőföldtől az étkezőasztalig. Maurer Kristóf interjúja a helyszínről.