Az eladó lakások árai és a bérleti díjak változásai között időben jelentős különbség van, a bérleti díjak tekintetében sokkal gyorsabb reakció figyelhető meg. A vevők és bérlők szempontjából eddig a lokáció és az ár játszotta a két lényeges szerepet, ehhez most a várható rezsiköltségek is hozzáadódnak. Eddig nem volt hivatalos információ arról, hol tartanak a bérleti díjak, melyben változást jelent a KSH és az ingatlan.com havonta publikált lakbérindexe. A magasabb bérleti díjú ingatlanok általában korszerűbbek, így lehet, hogy annyival alacsonyabb egy ilyen lakás rezsidíja, hogy összességében jobban jár vele a bérlő.

Jellemzően 20-25% a befektetési célú ingatlanvásárlók aránya, a többi tranzakciót azonban élethelyzetek, azok változása miatti költözési szándék generálja. Ráadásul az adásvételi tranzakciók több mint fele részben hitelből valósul meg, a jelenlegi magas infláció és jegybanki kamatemelési sorozat pedig a törlesztőrészleteket is átárazta. 2022 elején megfigyelhető volt egy keresleti élénkülés főként miatt, hogy a kifutóban lévő támogatási lehetőségek (például zöld hitel) és a folyamatosan dráguló jelzáloghitelek miatt sokan igyekeztek előrehozni a vásárlásokat. A következő időszakban ez a vételi erő még inkább hiányozni fog az ingatlanpiacról.

A szakértő szerint az év hátralévő része kritikus lehet, sok tulajdonos a megemelkedett rezsiköltségek miatt eladási kényszerbe kerülhet, így bizonyos típusú ingatlanok esetében eladói hullám indulhat, ami akár az egész piacra tovagyűrűző hatást gyakorolhat. Nincsenek tehát könnyű helyzetben az ingatlanbefektetők, a tranzakciószám jelentősen csökkent a nyári hónapokban az egy évvel korábbi bázishoz viszonyítva is.

További részletekért hallgassa meg a Prémium Kategória legújabb adását.