Lengyelországtól Horvátországig válogatták egy közös ETF-be (Exchange Traded Fund) a legerősebb részvényeket, így a Budapesti Értéktőzsdéről is bekerült az OTP, a Mol és a Richter. A BÉT saját ETF-je után ez a legjelentősebb részvénycsokor, amit a magyar börze kibocsátott – mondta a tőzsde vezérigazgatója. Végh Richárd szerint ez a lépés újabb külföldi befektetőket csábíthat a régiós piacokra.

Az euróalapú CETOP ETF magán- és intézményi befektetők számára is elérhető, és a szomszédos országok blue chipjeit tartalmazza. A tőzsdén jegyzett részvényalapok passzív befektetési formát jelenthetnek – emelte ki Fazekas Gábor, az OTP Global Markets igazgatója. Hozzátette, hogy a termék most egyedülálló régiós szinten, amit a pénzintézet fogott össze piacismeretének köszönhetően.

Turner Tibor, az OTP Alapkezelő általános vezérigazgató-helyettese a bevezetésről elmondta: az alaphoz kapcsolódó banki, felügyeleti, tőzsdei és letétkezelői egyeztetési munka másfél éve indult el. Hasonló példák ugyan Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban léteznek, de ezeket az ETF-eket egy az egyben nem lehetett átültetni a kelet-közép-európai piacra. A BÉT új szereplőjéről Somody Evelin készített összeállítást.