A legnépszerűbb részvényeknek ebben a hónapban az OTP Bank, a Richter Gedeon és a MOL bizonyultak, 145, 33,7 és 28,2 milliárd forint értékű forgalommal, míg a befektetési szolgáltatók között júliusban a Wood & Company zárt az élen 112,1 milliárd forinttal, akit az Erste és Concorde követett, 98,1 és 95,2 milliárd forinttal.

Júliusban a globális tőzsdei hangulatot elsősorban az inflációs aggodalmak mozgatták. Az amerikai piacokon az S&P 500 és a Nasdaq indexek egyaránt emelkedtek, főként a technológiai és kommunikációs szektorok vezetésével. Az infláció ugyanakkor továbbra is komoly kihívást jelent az Egyesült Államokban, arra késztetve a központi bankot, hogy mérsékelje a kamatcsökkentési kilátásokat. Az európai tőzsdék vegyes eredményeket mutattak, míg Kína gazdasági növekedése tovább lassult.

A hazai tőkepiacon ezzel szemben folytatódott a növekedés, a BUX index júliusban 74 051 ponton zárt, amely 2,7 százalékkal haladta meg az előző havi záróértéket, ezzel új rekordot felállítva. A hónap során a napi rekordérték is ismét megdőlt, a hónap utolsó napján 74 051 ponton zárt az index. A BÉT év elején indított, új részvénymutatói ismét pozitív hónapot zártak: a CETOP NTR 1 590,49 ponton, míg az XTEND index 1 601,89 ponton zárt.

 

Júliusban is az OTP Bank részvényeivel zajlott a legnagyobb volumenű kereskedés, 145 milliárd forint értékben. A bankpapírt a Richter Gedeon követte, 33,7 milliárd forinttal, illetve harmadik helyen a MOL végzett 28,2 milliárd forinttal. A kis- és közepes kapitalizációval rendelkező vállalatok közül a MULTIHOME ismét kiemelkedően teljesített, különösen erős hónapot zárva, 120,9 százalékos növekedéssel, valamint a Budapesti Értéktőzsde részvényárfolyama is jelentősen, 46,5 százalékkal emelkedett.

Az azonnali részvénypiac forgalma összességében 226 milliárd forintot tett ki júliusban, amely a napi átlagot tekintve 9,8 milliárd forintot jelent. Az árupiac csendes hónapot zárt, az összforgalom 123 millió forintot tett ki.

A hónap során az ökoszisztéma épülésénél is fontos előrelépés történt: egyesítette erőit a Budapesti Értéktőzsde és az UniCredit Bank a középvállalatok versenyképességének és növekedési lehetőségeinek támogatása érdekében. Az együttműködés keretében egy exkluzív „BÉT-UniCredit Lounge" fórumot hoznak létre, ahol rendszeres találkozókat, képzéseket és eseményeket szerveznek a kiválasztott vállalatok vezetői számára.