A Társaság tőkéjével összefüggő változások

2018 őszén a Társaság kérelmezte részvényeinek regisztrációját a Budapesti Értéktőzsde Xtend piacára, amelyet a BÉT vezérigazgatója 2018. október 2. napjával engedélyezett. A Társaság Közgyűlése 2018. november 21. napján zártkörű tőkeemelésről döntött, amelynek következtében alaptőkéje több mint 777 millió forintra emelte, részvényeinek darabszáma pedig ugyan ekkora szintre emelkedett. A tőkeemelés teljes összege meghaladta a 656 millió forintot, amelyből 177 millió forint a vállalat alaptőkéjét emelte és majdnem 479 millió forint pedig a Megakrán tőketartalékába került. A tőkeemelés következtében a Kibocsátó alaptőkéje 777.263.000 Ft-ra nőtt.

Az újonnan kibocsátott részvények Xtend piacra történő regisztrációjának, valamint a társaság által kibocsátott valamennyi törzsrészvény Xtend piaci kereskedése 2018. december 4-én kezdődött.

 

 

A Megakrán tőzsdére lépéséről korábbi cikkünkben részletesen is olvashatnak.

2019. I. félév fontosabb eseményei

A 2018. év novemberében megvalósított tőkebevonás és a tőkeemelés azt a célt szolgálta, hogy a Megakrán meg tudta valósítani beruházási terveit, illetve jelentősen tudta bővíteni 17 eszközparkját, amivel növelheti szolgáltatói kapacitását. Ennek keretében 2019 áprilisában a cég beszerzett egy Liebherr LTM 1450 típusú, 450 tonna névleges kapacitású mobil autódaru.

A MEGAKRÁN Nyrt. éves rendes közgyűlésére 2019. április 29-én volt. A Közgyűlés elfogadta a Társaság 2018. évi éves beszámolóját és a Felelős Társaságirányítási Jelentést, döntött a 2018. évi adózott eredmény eredménytartalékba, valamint lekötött tartalékba helyezéséről, az igazgatósági tagok részére felmentvény adásáról, az Igazgatóság felhatalmazásáról saját részvény megszerzésére, továbbá az Alapszabály módosításáról. A Közgyűlés felhatalmazta továbbá az Igazgatóságot, hogy vizsgálja meg a munkavállalói résztulajdonosi program bevezetésének feltételeit.

A MEGAKRÁN Nyrt. a társaság hosszú távú finanszírozása, valamint meglévő beruházási kereteinek refinanszírozása céljából kölcsönszerződéseket írt alá a Budapest Bank Zrt-vel. A banki szerződések folyósítás feltételeként meghatározott közjegyzői okiratba foglalására 2019. június 24-én történt meg. A vállalat korábbi hiteleinek kiváltásával a Budapest Bank Zrt. válik a MEGAKRÁN Nyrt. fő finanszírozó pénzintézetévé.

A 2019. I. félév bemutatása

A Megakrán 2018. második félévében sikeres tőkebevonást hajtott végre. A tőkebevonás, valamint részvények tőzsdei bevezetése projekt szervezetfejlesztésként 2019. március hónapban több mint 139 millió forint értékben került aktiválásra a társaság könyveiben, melyhez  35 milliónál is több vissza nem térítendő támogatást is elnyert a MEGAKRÁN Nyrt. A Társaság 2019. I. félévében a terveknek megfelelően végrehajtotta a Liebherr LTM 1450 450 t névleges kapacitású mobil autódaru beszerzését, mely az üzembe helyezést követően egyből munkába tudott állni, ezzel is segítve a 2019. évre meghatározott egyik fő feladat végrehajtását, vagyis az új gép megismertetését a piaci szereplőkkel. A Társaság a Liebherr mobildarun felül további 55 millió Ft értékben aktivált eszközöket.

A társaság árbevétele az előző év azonos időszakához képest a tervezett ütemben növekedett. Az újonnan aktivált eszközök miatt az értékcsökkenés összege is emelkedett. A Megakrán adózás amortizáció előtti eredménye 15 millió forinttal nőtt. A marzs féléves értéke 24,5%.

A Megakrán féléves eredményeiről Vizkovits Pétert, a Megakrán felügyelőbizottságának elnökét Imre Lőrinc kérdezte a részletekről. A beszélgetést itt meghallgathatják: