Bár a vállalatok a célegyenesbe érkező Brexit-megállapodás miatt jelentős készleteket halmozhatnak fel az év végéig, ami rövidtávon pörgeti a gazdaságot, a jövő évtől az esetleges vámjogi viták miatt már nagymértékű visszaesés jöhet-áll a Centre for Economics and Business Research elemzésében.

A Corvinus Egyetem Világgazdasági Intézetének professzora szerint Nagy-Britannia uniós tagságának megszűnése inkább hosszabb távon jelenthet gazdasági lassulást. Az mindenesetre egyértelmű, hogy a vállalatok már elkezdtek készülni a Brexit-utáni időkre.

Az Európai Bizottság Brexit-ügyi főtárgyalója, Michel Barnier egyébként nyolc hetet hagyott arra, hogy Nagy-Britannia és az Európai Unió tisztázza a Brexit-megállapodás fő irányvonalait. Az eredeti októberi időpont helyett így novemberben kezdődhet meg a britek kilépése az unióból, jövő márciusban pedig elkezdődhet a kétéves átmeneti időszak. A csúszás oka elsősorban az ír és észak-ír határ körüli vitákban keresendő, viszont ezen felül is több homályos részlet maradt a megállapodás körül.

Magas Istvánnal Imre Lőrinc beszélgetett.