Nincsenek könnyű helyzetben a világgazdaság szereplői. Az elmúlt időszakban sorra érkeztek az egyre nagyobb piacot visszahúzó hatások, a bizonytalanság egyre csak fokozódik. Az Amerikai Egyesült Államok és Kína között húzódó vámháború hónapok óta húzódó drámája minden héten tartogat egy új váratlan fordulatot, gyakorlatilag nincs egy olyan stabilnak tűnő fogódzkodó sem, amibe kapaszkodni lehetne. Ezt a helyzetet az sem könnyíti meg, hogy teljesen ellentétes hírek érkeznek mind a két oldalról. Jelenleg azt sem lehet biztosan tudni, hogy a felek közötti szakmai szintű tárgyalásoknak milyen eredményei lettek, vagy egyáltalán született-e eredmény. Látni kell, hogy egy olyan érzékeny és összetett kérdésben, mint a világgazdaság, az országok vezetőinek muszáj a szakértői véleményekre támaszkodni, amikor felépítik a politikai stratégiájukat. Katasztrófához vezethet az, hogy az egyébként nem kikezdhetetlen gazdasági ismeretekkel rendelkező elnökök nem teljes és átfogó képet kapnak a témában jártas szakértőktől, vagy esetleg az egymástól eltérő információk között elveszítik az igazságot.

Az Axiom Alapkezelő vezető portfólió menedzsere érdekes felvetésnek gondolja azt a felvetést, hogy a kereskedelmi háború legújabb fordulatát a török helyzet jelentheti. Szerinte Törökország szárazföldi beavatkozása Észak - Kelet-Szíriában elvonhatja Washington figyelmét Pekingről. Koncz Péter hozzátette, hogy Szíria régóta az agresszió egy gócpontja, még a Közel-Kelethez képest is. A forradalmakat ellenforradalmak és polgárháborúk követték és fordítva, tehát a helyzet alapjáraton is kritikus volt. Irakhoz hasonlóan itt is a kurdok vannak a középpontban és ez magyarázza a török katonai lépéseket. Törökországnak régi félelme, hogy a területén élő jelentős kurd közösség a határokon túl dúló események hatására autonómiát követeljenek maguknak és ennek a lehetőségét igyekeznek gyökerestül kiirtani. Donald Trump lényegében zöld utat adott Erdogannak a szíriai beavatkozásra. Az amerikai elnök felelőtlen szavai kiengedték a szellemet a palackból és hiába közölte utólag, hogy nem lenne bölcs lépés, ha Törökország beavatkozna a szír helyzetbe, az eseményeket már nem lehetett megállítani. Peking számára nem feltétlenül számottevőek ezek az események, nem kell levenniük a szemüket a kereskedelmi háborúról. Így viszont az USA-nak választania kell. Vagy megosztják a figyelmüket és kockáztatják a lépéshátrányt Kínával szemben, vagy pedig perifériára helyezik az egyre mélyülő közel-keleti helyzetet. Koncz Péter úgy látja, hogy Washington számára a kereskedelmi háború alakulása marad továbbra is a fókuszban.

A szakértő szerint a kereskedelmi háború esetén nem lehet okunk az optimizmusra. A már említett egymásnak ellentmondó hírek nem a közeledést jelezhetik, hanem éppen a feszültség élesedését. Koncz Péter elmondta, hogy a kereskedelmi háborúval kapcsolatban mindenki arról beszél, hogy a vámtarifákon megy a vita a felek között. Szerinte azonban itt Kína világgazdasági pozíciójáról és alapvetően a gazdaságának a működéséről szól az egész. Ebben a kérdésben pedig szinte lehetetlen, hogy bármiféle megegyezés születhessen. Hiába láthatunk a felszínen pozitívnak tűnő híreket, ha kicsit mélyebbre ásunk, akkor az optimista álarc mögött továbbra is ellenséges légkörrel találkozunk. Erre jó példa, hogy nemrég Washington megtiltotta bizonyos szoftverek exportálását kínai cégek számára. A szakértő szerint a mögöttes jelek mind arra utalnak, hogy nem közeledik a megállapodás ebben a konfliktusban és maximum annak örülhetünk, ha az ellentét a felek között nem fog tovább romlani.

Koncz Péterrel, az Axiom Alapkezelő vezető portfólió menedzserével Szűcs Péter készített interjút. A beszélgetést itt meghallgathatják: