• Ismét lassult a nagykereskedelmi árak éves növekedése az Egyesült Államokban, 4,9%-ról 2,7%-ra csökkent, ami 2021 januárja óta a legalacsonyabb érték. Ez az elkövetkező hónapokban az infláció további enyhülésének jele lehet.
  • Kedvező a hangulat a tőzsdéken. Az amerikai inflációs adatok közlése után szárnyalt a tengerentúli tőzsde, és Európában is kedvező hangulat a jellemző. A hét eleji lefordulást követően korrigált a magyar tőzsde.
  • Nagymértékben lassult a nagykereskedelmi árak emelkedése márciusban Németországban. Míg februárban közel 8,9%-os növekedést mértek, márciusban 2%-kal nőttek az árak tavaly márciushoz képest. A Destatis csütörtökön közzétett adatai alapján az infláció is héthavi mélypontra, 7,4%-ra lassult a februári 8,7%-ról.
  • Havi alapon 1,9%-kal nőtt idehaza februárban az építőipar termelése, de éves szinten 11,8%-kal esett. Ezt tovább ronthatja, hogy egyelőre kénytelen magasan tartani a kamatokat az MNB, illetve az EU-pénzek érkezése körül is tartós bizonytalanság mutatkozik.
Megtántorodott a forint

Már a héten tartósan 380 alatt maradtak a jegyzések, ha marad a pályán, akkor a 369-es lehet a következő szint. Hétfőn 375,51-gyel indította a hetet, ami kedden 376,05-re gyengült. Szerdán kicsit megtáltosodott és elérte a 374,38-as szintet, péntekre viszont elillant az erő, és 374,2-374,5 közötti sávban mozog a kurzus.

A dollárhoz képest még kisebb az ingadozás, de ott a 338,25-338,75 közötti téren mozog a magyar fizetőeszköz. Az euró áttörte az 1,1-et a dollárral szemben, péntek délelőtt 1,1056-körül mozognak a görbék.

Újabb inflációs adatok érkeztek

25,4 százalékról mindössze 25,2 százalékra lassult márciusra éves alapon nézve az infláció a KSH adatai szerint. Márciusban is az élelmiszerek és nem alkoholos italok ára nőtt a legerőteljesebben, 2,2 százalékkal. A csökkenés mértéke kisebb volt a vártnál, így nem esett 25 százalék alá az áremelkedési ütem, ami lassabb dezinflációt vetít előre. Az élelmiszer továbbra is drágul, a szolgáltatások átárazódása is folytatódott. A maginfláció 25,7 százalékra emelkedett az előző havi 25,2 százalékról.