• Februárban a kiskereskedelmi forgalom volumene 10,1%-kal elmaradt az egy évvel korábbitól Magyarországon. Az előző hónaphoz képest 2%-os a visszaesés, tehát továbbra is érvényesül a magas infláció vásárlóerőt apasztó hatása a boltokban.
  • Februárban az előzetes adatok szerint az ipari termelés volumene 0,3%-kal meghaladta a januárit itthon. A kismértékű javulás nem sokat javít a szektor gyenge évkezdetén, a teljesítmény 4,6%-kal marad el az egy évvel korábbitól.

  • A német ipari termelés februárban a vártnál jelentősen nagyobb mértékben emelkedett. Az elemzők így is pesszimisták.
  • A hivatalos adatok szerint tavaly ötödével nőtt a bankokkal és más pénzügyi intézményekkel szembeni fogyasztói panaszok száma Németországban, miközben a szabályozó hatóságok megfeszítve dolgoznak a pénzügyi szektorba vetett bizalom erősítésén
Minimálisan, de erősödött a héten a forint

380 környékén indította hetet az EUR/HUF árfolyam. Kedden azonban erősödni kezdett és már 380 alá is benézett. Ezt a szintet sikerült tartania egész héten. Pénteken 377 környékén mozog a jegyzés. Az USD/HUF árfolyam ugyanilyen görbét írt le a héten, pénteken 346 környékén mozog az árfolyam.

Az euró erősödött a dollárral szemben, míg hét elején 1,846 környékén ácsorgott az EUR/USD árfolyam, addig péntekre 1,090-re ugrott.

Óriási fordulat a magyar külső egyensúlyban

Februárban az előzetes adatok alapján jelentősnek mondható, 513 millió eurós többlet keletkezett a külkereskedelmi mérlegben. Ilyen adatra csaknem másfél éve, az energiaválság előtti időszakban volt példa utoljára. Az energiaárak esésének köszönhetően az egyensúlyi fordulat tartósnak ígérkezik, amire nagy szüksége is van a magyar gazdaságnak.

A többlet úgy tudott kialakulni, hogy miközben az euróban számolt export februárban 10,5%-kal meghaladta az egy évvel korábbit, addig az import csak 3,8%-kal nőtt. Ilyen visszafogott behozatali dinamikára csak az energiaválság előtti időszakban volt utoljára példa, a gázárak elszállása miatt a közelmúltban 30-40%-os növekedésre is volt példa.