A Wall Street visszaadta a tegnapi kereskedés kezdetén elért nyereség nagy részét, és laposan zárt. Az S&P 500 0,02%-os csökkenéssel zárta a szeánszot, a Nasdaq 0,04%-os pluszban, a Dow Jones pedig 0,37%-os nyereséggel zárt, míg a Russell 2000 elsimította nyitó veszteségét (-0,25%).

A kínai Hang Seng index 1,6%-os emelkedést mutat, és ezzel visszaszerezte a nyitáskori veszteségeket, amelyeket kezdetben a befektetők csalódása okozott a fejlesztőknek bejelentett ösztönző csomagokkal kapcsolatban. Az emelkedés motorja a PBOC, amely összesen 300 milliárd CNY (42,1 milliárd USD) értékű hitelprogramot indított a kínai vállalatok számára a részvény-visszavásárlások finanszírozására.

A kínai részvénypiaci optimizmust a viszonylag jó makrogazdasági adatok támogatják. A GDP éves szinten 4,6%-kal nőtt (előrejelzés: 4,5%, előző: 4,7%), az ipari termelés is jelentősen fellendült (5,4%, előrejelzés: 4,6%, előző: 4,5%), és a kiskereskedelmi forgalom is javult (3,2%, előrejelzés: 2,5%, előző: 2,1%). Az adatok pozitív hatását azonban mérsékli az ingatlanárak folyamatos csökkenése (-5,8%, előző: -5,3%).

A dél-koreai Kospi index 0,5%-kal esett annak fényében, hogy a vezető ausztrál alap, a Regal vádak szerint shortolást folytatott a koreai részvénypiacon.

A japán Nikkei 225 egyelőre stagnál. Az index lassította a tegnapi 0,7%-os veszteségét, amit a gyengébb exportadatok váltottak ki, amelyek gyengébb kínai és amerikai keresletre utalnak.

A japán infláció szeptemberben a várakozásoknak megfelelően 2,5%-ra csökkent éves szinten (előző: 3%). A maginflációs adat az előrejelzésnél kissé magasabb volt, de még így is javulást mutatott az előző hónaphoz képest (2,4%, előrejelzés: 2,3%, előző: 2,8%).

A TSMC részvényei 4,8%-kal emelkedtek, miután a vállalat a piaci konszenzust jelentősen meghaladó eredményekről számolt be. Az elmúlt negyedév bevétele és az EPS 54%-kal emelkedett.

A WTI nyersolaj határidős ügyletei továbbra is emelkednek, 0,54%-os pluszban. A Hamász vezetőjének, Yahya Sinwarnak a tegnapi meggyilkolása továbbra is a közel-keleti konfliktus esetleges eszkalálódásának kockázati tényezője, és az izraeli miniszterelnök retorikája továbbra is feszült - Netanjahu szerint a „gonosz elleni küzdelem” missziója még nem ért véget, és különös figyelmet kell fordítani a túszhelyzetre.

A legfontosabb kriptovaluták nyereséggel lépnek be a pénteki napba: A Bitcoin 1,3%-kal, az Ethereum pedig 0,8%-kal emelkedik.

A nemesfémek is erősödnek: az arany 0,77%-kal, az ezüst pedig 1,47%-kal emelkedik.

A Gazdasági Naptár mai napra szóló pontjait ITT tekinthetik meg.